Združenje kovinskih materialov in nekovin

Novice


Arhiv: Pasti sprostitve cen naftnih derivatov

Predlog Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, da cene goriv ob avtocestah in hitrih cestah ne bodo več nadzorovane, bo povečal breme gospodarstvu in potrošnikom. Cena 50-litrskega rezervoarja bo lahko ob cestah višja tudi do 7,5 EUR. Konkurenčne cene energentov so želja vsakega gospodarstva, ki jih uporablja tako kot svoje vhodne surovine pri proizvodnem procesu kot v transportu blaga do naročnika in plačilu stroškov za prevoz zaposlenim. Večletna pobuda naftnih trgovcev z gorivom je na prvi pogled povsem legitimna, saj se je država že odrekla uravnavanju cen električne energije in plina. Marža trgovcev predstavlja pri pogonskih gorivih okoli 7 do 8-odstotni delež v končni maloprodajni ceni.

Arhiv: Predlog predpisa Zakon o vajeništvu

Predlog predpisa Zakon o vajeništvu

Arhiv: Bruselj za razvojni proračun, Ljubljana pa ne

Večji prilivi zaradi stopnje davka od dohodka pravnih oseb pomenijo 3.000 manj delovnih mest. Predlog proračuna za leti 2017 in 2018 lahko ocenimo kot bistveno premalo razvojen, osredotočen na tekočo porabo in javni sektor. Nujno potrebne reforme so žal spet potisnjene v prihodnost, v mandat nove vlade po letu 2019.

Arhiv: Olajšave R&R: četrto mnenje je samo prvi korak

inančna uprava RS (FURS) je pred nekaj meseci pričela s sistematičnim, vendar po naših informacij dokaj formalističnim nadzorom nad upravičenci do olajšave za razvoj in raziskave (R&R). Lestvico je postavila tako visoko, da z nadaljevanjem svoje R&R dejavnosti tvegajo kazni tudi takšna slovenska podjetja, ki so sicer paradni konji na področju razvoja in raziskav.

Arhiv: Sporazum CETA je koristen

Sporazum prinaša manj ovir in nove tržne priložnosti za podjetja, tako neposredno kot tudi posredno prek partnerjev slovenskih podjetij v EU. Na GZS podpiramo sklepanje meddržavnih sporazumov, ki zmanjšujejo ovire za mednarodno trgovanje in investicije, seveda ob pogoju, da se spoštuje konkurenčno pravo in ne zmanjšuje evropskih zdravstvenih, okoljskih, varnostnih in drugih standardov.

Arhiv: Nagrajene najboljše inovacije v Sloveniji

Brdo pri Kranju, 21. september 2016 – Bodo letošnje vrhunske inovacije prepričale vlado, da mora podpirati razvoj v podjetjih? Bodo pomenile navdih za mlade znanstvenike, da lahko v industriji uresničijo svoje talente? V okviru Dneva inovativnosti je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) danes že 14. podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem v podjetjih in javno raziskovalnih zavodih. 14 zlatih, 21 srebrnih in 5 bronastih priznanj je rezultat nacionalnega finala, v katerem je na regionalni ravni sodelovalo 182 inovacij in 768 inovatorjev.

Arhiv: Novosti Zakona o trošarinah (ZTro-1), seminar

Seminar Novosti Zakona o trošarinah (ZTro-1) je namenjen vsem, ki se v okviru svoje dejavnosti ukvarjate s trošarinskimi izdelki (alkoholom in alkoholnimi pijačami, tobačnimi izdelki, energenti in električno energijo) in se želite seznaniti s pomembnimi spremembami.

Arhiv: Konferenca REC 2016

3. konferenca Sekcije zbiralcev in predelovalcev kovinskih in nekovinskih odpadkov » Kako do reciklažnih ciljev 2020? « dne 13. in 14. oktober 2016 , Kongresni center, Rogaška Slatina.

Arhiv: Dan inovativnosti 2016

Na konferenci bomo govorili o programih EU, ki nudijo finančno podporo za raziskave in inovacije do leta 2020 ter na kakšen način lahko te programe podjetja izkoristijo za svoje razvoje strategije.Organizirali bomo individualne sestanke med raziskovalci in podjetji. Že 14. bomo podelili priznanja najboljšim inovacijam na nacionalni ravni.

Arhiv: Raziskave in razvoj? Država na račun podjetij dodatno polni proračun!

Retroaktivni pregledi podjetij, s katerimi se preverja njihova upravičenost do davčne olajšave za raziskave in razvoj do leta 2012 nazaj, so nezakoniti in neupravičeni. Finančna uprava v zadnjih mesecih preverja upravičenost številnih slovenskih podjetij do uveljavljanja davčne olajšave za raziskave in razvoj, in to od leta 2012 naprej. Pri tem upošteva kot merilo, da šteje kot raziskava in razvoj le tista dejavnost, v kateri je prisoten element novosti in razreševanja znanstvene oz. tehnološke nejasnosti v svetovnem merilu.

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.