Združenje kovinskih materialov in nekovin

Novice


Arhiv: Apel za odprtje zaprtega dela gospodarstva

Generalna direktorica GZS mag. Sonja Šmuc: "Zavedamo se, da se nahajamo v izjemno občutljivem obdobju. Od striktnega upoštevanja vseh predpisanih ukrepov zdravstvene stroke in NIJZ je odvisno, ali bomo uspeli premagati in ustaviti epidemijo covid-19.

Arhiv: Vlada je delodajalcem prisluhnila in delno sprostila delovanje gospodarstva

Vlada je po delovnem posvetu s predstavniki gospodarstva, ki je potekal v soboto na Brdu pri Kranju, prisluhnila argumentom, ki smo jih navajali predstavniki gospodarstva in sklenila, da se v torek, 15. decembra 2020, povsod po državi sprostijo določene gospodarske dejavnosti, med katerimi so finančne storitve, avtopralnice, čistilni servisi, cvetličarne ter storitve osebne nege.

Arhiv: Dvig minimalne plače v razmerah covid-19 bo ogrozil delovna mesta tudi v kovinsko predelovalni industriji

Ljubljana, 11. 12. 2020 – Podjetja, člani Združenja kovinskih materialov in nekovin pri GZS pričakujejo, da se jim bodo letos čisti prihodki od prodaje v povprečju znižali za 27,2 %. Kar 81 % podjetij bo beležilo upad prodaje. Izredno zahtevne razmere na svetovnih trgih, kamor podjetja plasirajo tri četrtine svoje proizvodnje, so posledica covid-19 pandemije, zato po prepričanju upravnega odbora združenja razmere kličejo po nujni enoletni zamrznitvi novele Zakona o minimalni plači. Člani združenja so prepričani, da se je v času spopadanja s pandemijo vredno boriti za vsako delovno mesto.

Arhiv: Kitajska podjetja iščejo dobavite iz Centralne in vzhodne Evrope

V okviru iniciative gospodarsko trgovinskega sodelovanja 17 + 1 in z željo, da bi spodbudili sodelovanje med Kitajsko in državami Srednje in Vzhodne Evrope bo v torek 15. decembra med 9.00 in 11.00 uro (po srednje evropskem času) potekala poslovna konferenca in B2B poslovni razgovori s poudarkom na iskanju evropskih dobaviteljev, v organizaciji in izvedbi Trgovinske pisarne mesta Ningbo.

Arhiv: Najave učnih mest

S strani GZS zato vsako leto pozovemo vsa podjetja, ki na praktično usposabljanjem z delom (PUD)/ vajeništvo sprejemate dijake in vajence, da nam sporočite, kakšno število dijakov in vajencev bi lahko sprejeli v naslednjem šolskem letu.

Arhiv: Načrt sproščanja ukrepov ob pojenjanju pandemije covid-19

Premier Janez Janša je prek Twitterja sporočil, da je vlada na današnji seji na predlog ministrstva za zdravje in svetovalne strokovne skupine določila kriterije za odpravo omejitvenih ukrepov za različne faze umirjanja epidemije. "Zdravstvo deluje na skrajni meji zmogljivosti in le skupaj in z odgovornim ravnanjem lahko zmanjšamo obremenitve," je ob tem izpostavil Janša.

Arhiv: Med novimi zajezitvenimi ukrepi in skorajšnjim cepivom

Gospodarska klima v Sloveniji je bila novembra 2020 na obeh ravneh nižja: na mesečni ravni za 6,8 odstotne točke, na letni pa za 16,0 odstotne točke. Na znižanje vrednosti kazalnika gospodarske klime na mesečni ravni so vplivali vsi kazalniki, predvsem pa kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih (ta je bil nižji za 4,0 odstotne točke).

Arhiv: Sprejet #PKP6

Državni zbor je na seji 25. novembra 2020 sprejel Zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije covid-19 oziroma t. i. #PKP6, ki določa začasne ukrepe za omilitev in odpravo posledic nalezljive bolezni covid-19.

Arhiv: Če pride do zaprtja celotnega gospodarstva, bomo škodo odpravljali leta

Več kot 90 odstotkov podjetij nima scenarija za prekinitev poslovnega procesa, kaže najnovejša anketa Gospodarske zbornice Slovenije na reprezentativnem vzorcu več kot 130 podjetij. Od marca je za COVID-19 zbolelo 3,5 % zaposlenih, zajetih v najnovejši anketi GZS

Arhiv: Dan delodajalcev 2020, Delo na domu/na daljavo in pravica do odklopa

Veseli nas, da smo na posvetu predstavili delo na domu kot ne le kot našo logično prihodnost dela, temveč obenem kot novo kulturo dela in odnosa med delavcem in delodajalcem. To vsebino bomo imeli priliko nadgraditi tudi v kolektivnih pogodbah dejavnosti; dve od njih sta to tematiko že uskladili in poteka podpisovanje aneksa h KP dejavnosti.

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.