Informacije in pomoč

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

    Novice


    Arhiv: Poslovanje komitentov banke Sberbank v Sloveniji moteno

    Zaradi vojaške agresije nad Ukrajino so bile na ravni EU dogovorjene stroge sankcije proti Rusiji. Njihov pomembni del je usmerjen na finančni sektor, s poudarkom na podjetjih in finančnih inštitucijah z ruskim lastništvom. Posledično se banke z ruskim lastništvom v Evropi soočajo z zmanjšanim zaupanjem.

    Na ravni Evropske centralne banke in Enotnega odbora za reševanje je bila včeraj sprejeta odločitev, da bančna skupina Sberbank Europe AG, ki ima hčerinsko družbo tudi v Sloveniji, prekine s poslovanjem. Hkrati pa je bil sprejet tudi kratkotrajni moratorij na to odločitev, v katerem bomo za slovensko hčerinsko družbo sprejeli hitro in konstruktivno rešitev.

    Slovenska podružnica Sberbank je na spletni strani 28. februarja objavila, da so "v luči zadnjih geopolitičnih dogodkov" v banki v zelo kratkem času zabeležili znaten odliv sredstev strank. "Z namenom zaščite interesov strank in zaposlenih pred morebitnimi dodatnimi učinki obstoječih in novih sankcij v Sberbanki v sodelovanju z Banko Slovenije pripravljajo možne rešitve. Kot so navedli v Sberbanki te v tem trenutku vključuje nekatere precej drastične ukrepe«.

    Kot so pojasnili, bodo danes in jutri poslovalnice zaprte, dvigi in plačila s plačilnimi karticami strank pa bodo omejeni na 400 evrov dnevnih dvigov oziroma plačil.

    "S tem ukrepom bomo v banki omejili previsok odliv vlog. Nenaden visok odliv vlog bi še bolj negativno vplival na trenutno poslovanje banke. Omejili bomo tudi izvajanje vseh oblik plačilnega prometa. To pomeni, da se vneseni plačilni nalogi naslednja dva dneva ne bodo izvrševali," so dodali.

    Pojasnili so še, da je banka Sberbank d. d. »slovenska banka, ki deluje na lokalnem trgu in jo regulira Banka Slovenije, ter sodeluje predvsem s slovenskimi strankami. Poleg tega slovenska shema zajamčenih vlog, katere podpisnica je tudi Sberbank banka d.d., jamči za vloge do 100.000 EUR na stranko v posamezni banki

     

    Nadaljnje informacije bodo na voljo na spletni strani in na brezplačni telefonski številki 080 22 65.

    Fotogalerija