Informacije in pomoč

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

    Novice


    Arhiv: Posledice bodo dolgoročne

    Kombinacija posledic, ki jih je v dobavnih verigah pustil covid-19 in zdaj vojna v Ukrajini, že ima pomemben vpliv na gospodarstvo, pričakovati pa je, da bodo posledice dolgoročne.

    Arhiv: Kdaj in koliko se bo podražila hrana, (še) ni mogoče napovedati

    Rast cen ključnih surovin in energentov je razlog za zvišanje prodajnih cen hrane, ki bodo sledile. Ukrajina in Rusija sta na svetovnih trgih izjemno pomembni pridelovalki hrane.

    Arhiv: V trenutni situaciji je skoraj za vsako pošiljko treba najti rešitev po meri

    Razmere v logistiki so zelo nepredvidljive in bodo takšne zelo verjetno ostale še celo leto. V takih razmerah je nujno, da so podjetja čim bolj fleksibilna in odzivna. Med ukrepi v strateškem dokumentu Horizonti prihodnosti je navedena tudi Promocija strateške lege Slovenije za oskrbo zalednih trgov. Ta je ključnega pomena za dvig dodane vrednosti v logistiki ter pridobivanje novih trgov ter preusmeritev blagovnih tokov skozi Slovenijo v pomorskem, železniškem, cestnem in letalskem prometu.

    Arhiv: Forum Agenti ponovno »v živo«

    GZS že deseto leto organizira skupinske nastope slovenskih podjetij na poslovnih dogodkih, ki v italijanskih mestih potekajo pod skupnim imenom Forum Agenti. Dogodke »v živo« bo dopolnilo še mednarodno virtualno srečanje.

    Arhiv: Obete za prihodnje mesece bo pretežno krojila dinamika cen energetskih surovin

    Kljub oteženim razmeram, različnim nihanjem kazalnikov, ECB v marčevski napovedi ne vidi možnosti recesije za evroobmočje v letu 2022. Pritisk na Evropsko komisijo in države članice, da povečajo uporabo ukrepov za blaženje visokih cen energentov na gospodarstvo, pa vseeno raste.

    Arhiv: »Če bo tretja razvojna os dokončana pred prvo, bo to svojevrsten absurd«

    Kljub nedokončani in zastareli prometni infrastrukturi na območju Primorske gospodarske zbornice cvetijo logistična podjetja, ki jih tja privabi predvsem dober geostrateški položaj. A potrebne so številne izboljšave, med ključnimi sta izgradnja hitre ceste Koper–Dragonja in drugi tir, pravi direktor zbornice Robert Rakar.

    Arhiv: Iz prakse za prakso

    Spoznajte, kako poteka inšpekcijski postopek, in bodite samozavestni, ko vas obišče inšpektor. Še več o dilemah in inšpekcijskih postopkih lahko izveste na delavnici »Iz prakse za prakso«, ki bo 10. maja 2022 na Gospodarski zbornici Slovenije.

    Arhiv: Zakon o dohodnini prinaša pomembne prednosti gospodarstvu

    Največja dohodninska reforma v zgodovini Slovenije prinaša gospodinjstvom okoli 250 milijonov evrov več razpoložljivih sredstev v 2022.

    Arhiv: Vse sile je treba usmeriti v večjo energetsko samozadostnost

    Zaenkrat vse kaže, da bodo visoke cene na veleprodajnih trgih vztrajale še vsaj do konca naslednje zime. Povečevanje energetske učinkovitosti in postavitev lastnih samooskrbnih proizvodnih naprav je eden najbolj učinkovitih dolgoročnih odgovorov na reševanje energetske krize.

    Arhiv: »Konkurenčnejši smo lahko le z višjo produktivnostjo«

    Matjaž Čemažar, predsednik uprave Domel Holdinga, poudarja, da mora slovensko gospodarstvo delati v smeri dviga produktivnosti, saj bomo le tako konkurenčnejši.