Informacije in pomoč

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

    Novice


    Arhiv: Šola prihodnosti vključuje digitalizacijo in umetno inteligenco, a tudi kritično razmišljanje

    Na osrednji evropski konferenci slovenskega predsedovanja Svetu EU na področju izobraževanja so ključni akterji poudarili, da je treba izobraževanje nadgraditi s pomočjo digitalizacije in umetne inteligence (UI), učitelje dodatno opremiti s sodobnimi digitalnimi kompetencami in šolam omogočiti sodobno tehnologijo. Brez razvijanja kritičnega razmišljanja in čustvenih kompetenc pa ne bo šlo.

    Arhiv: Mark Boris Andrijanič, minister brez resorja, pristojen za digitalno preobrazbo: V gospodarstvu lahko že govorimo o posamičnih digitalnih šampionih

    Mark Boris Andrijanič je minister brez resorja, pristojen za digitalno preobrazbo. Od aprila letos vodi Strateški svet za digitalizacijo pri Vladi RS. Slovenijo želi pripeljati med prvih pet najbolj digitaliziranih držav v Evropi. V intervjuju o tem, zakaj je Slovenija po indeksu digitalnega gospodarstva in družbe DESI med slabšimi v EU, kako vidi javno upravo leta 2030 in zakaj nam je lahko Estonija za vzgled.

    Arhiv: Pomanjkanje strokovnjakov za IT, pa kljub temu le peščica podjetij omogoča izobraževanje na področju digitalnih veščin

    Razumevanje digitalizacije in različnih dimenzij računalništva in informatike je del veščin, ki jih v 21. stoletju potrebuje vsaka oseba. Po drugi strani pa morajo podjetja poskrbeti za to, da digitalno pismeni pri njih tudi ostanejo.

    Arhiv: Nujno je sodelovanje s strokovnjaki

    Skladno z razvojem tehnologije napredujejo tudi načini, kako jo izkoristiti za manj ugledne namene. Poznavalci priporočajo, da podjetja za zagotavljanje kibernetske varnosti poiščejo strokovno pomoč.

    Arhiv: Digitalizacija = pomemben sopotnik za dvig produktivnosti in konkurenčnosti

    Ko podjetja digitalizirajo procese, bodisi so to procesi v proizvodnih ali storitvenih panogah, je opravljen zgolj prvi del na poti do višje produktivnosti, kajti brez nadgradnje v smeri novih tehnologij, ki jih podpirajo inovacije, izboljšanega sodelovanja med deležniki v ustrezno oblikovanem inovacijskem ekosistemu in ustrezno usposobljenih zaposlenih bo učinek na produktivnost majhen.

    Arhiv: Denar za digitalno preobrazbo gospodarstva

    V sklopu Načrta za okrevanje in odpornost (NOO) bodo še v letošnjem letu na voljo nepovratna sredstva za digitalno transformacijo velikih in srednje velikih podjetij.

    Arhiv: Prekomejni prenosi osebnih podatkov med EU in ZDA – ali bodo še mogoči?

    Splošna uredba o varstvu podatkov (GDPR) je poleg enotnih pravil za varstvo osebnih podatkov v EU postavila tudi pravila za morebiten prenos teh podatkov v tretje države. Po odmevni razveljavitvi »zasebnostnega ščita« v letu 2020, ki je pred tem omogočal prenos podatkov iz EU v ZDA, je ta skladno s pravili GDPR mogoč na drugih pravnih podlagah – predvsem na podlagi standardnih pogodbenih klavzul.