Informacije in pomoč

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

    Novice


    Za gospodarstvo, turizem in šport letos na voljo še dodatnih 34,3 milijona evrov razvojnih spodbud

    Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je obseg razvojnih sredstev, ki jih bo objavilo v tem letu, iz začetno napovedanih 304,9 milijona evrov povečalo na 339,2 milijona evrov.

    Dodatna sredstva bodo namenjena za podporo zagonskim in hitro rastočim podjetjem ter inovativnim podjetjem, znatno pa bodo povečali tudi obseg interventnih posojil za omilitev posledic energetske krize. Sredstva bodo pomemben vir pomoči podjetjem pri aktivnem preoblikovanju v zelene tehnologije in digitalizacijo.

    Poleg ukrepov s področja športa se v načrt umešča tudi nov ukrep s področja podjetništva – to je vsebinska podpora za hitrejšo globalno in trajnostno rast zagonskih in hitro rastočih podjetij ter inovativnih malih in srednje velikih podjetij v obdobju 2023–2028. Ta bo dopolnil in nadgradil obstoječo ponudbo podpornega okolja. Z ukrepom bodo podpirali tudi komercializacijo inovativnih (visoko)tehnoloških podjetniških idej, pri tem pa upoštevali specifičnost določenih panog.

    Večje povišanje sredstev je predvideno na ukrepu Nova interventna ugodna posojila za omilitev posledic energetske ali ukrajinske krize SPS (na osnovi Zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize – ZPGOPEK). Poleg prej načrtovanih 10 milijonov evrov vplačil iz proračuna Republike Slovenije bodo za ta ukrep dodatno namenili 20 milijonov evrov iz namenskega premoženja SPS, ki bo tudi izvajalec ukrepa.

     

    Manjši povišanji načrtovanih sredstev, in sicer za 0,63 milijona evrov, načrtujejo še na dveh ukrepih, to sta spodbujanje turističnih in dopolnilnih dejavnosti ter razvoj lokalnih produktov na območjih, kjer živijo pripadniki avtohtone slovenske narodne skupnosti na Madžarskem in pa mikro spodbude v lesarstvu 2.0.

     

     

    Aktualni javni razpisi Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport so na voljo na tej povezavi, razpise, ki jih MGTŠ načrtuje izvesti do konca leta 2023, pa najdete na tej povezavi.

    Posodobili so tudi brošuro Načrt razvojnih spodbud 2023, ki je na voljo tukaj.

     

     

    Razvojna sredstva prihajajo iz treh virov, in sicer v največji meri iz kohezijske ovojnice Programa 2021–2027 – 43 odstotkov ter iz slovenskega integralnega proračuna – 48,5 odstotka, manjši del pa iz Načrta za okrevanje in odpornost – 8,5 odstotka ter kohezijske ovojnice Operativnega programa 2014–2020 – 0,1 odstotka. Dodatnih 34,3 milijona evrov so svojim ciljnim skupinam lahko namenili zaradi reorganizacije ministrstev in s tem povezanih prenosov pristojnosti.

    Celotna informacija s strani ministrstva je na voljo tukaj.

    Do konca leta bo gospodarstvu na voljo še 258 milijonov evrov povratnih sredstev - več informacij si preberite tukaj

    Fotogalerija