Javna pooblastila

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

  Novice


  Arhiv: Omejevalni ukrepi EU zaradi destabilizacije razmer v Ukrajini

   

  Aktualne informacije so dostopne na: https://www.gzs.si/rusijainukrajina/

  ***

  Omejevalni ukrepi so omejitve oziroma obveznosti v razmerju do držav, ozemeljskih entitet, gibanj, mednarodnih organizacij in oseb, katerih namen je vzpostavitev ali ohranitev mednarodnega miru in varnosti, zagotavljanje spoštovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin, razvoj oziroma utrjevanje demokracije in pravne države ter doseganje drugih z mednarodnim pravom skladnih ciljev, in jih določajo pravni akti Organizacije združenih narodov, Evropske unije oziroma Evropske skupnosti in drugih mednarodnih organizacij, ki zavezujejo Republiko Slovenijo, ali pa omejitve oziroma obveznosti, ki jih v te namene Republika Slovenija uvede na drug način skladno z mednarodnim pravom oziroma pravom Evropske unije.

  Ukrepe za določeno tarifno številko preverite v bazi TARIC in  Access2Markets ter v Uredbah.

  !!! Več o omejevalnih ukrepih na spletni strani Sveta Evropske unije >>>

   


  Obveščamo vas, da je bila objavljena UREDBA SVETA (EU) 2022/355 z dne 2. marca 2022 o spremembi Uredbe (ES) št. 765/2006 o omejevalnih ukrepih zaradi razmer v Belorusiji​​​​​​​. Omejevalni ukrepi zajemajo tudi opremo za notranjo represijo, opremo, tehnologijo in programsko opremo za spremljanje ali prestrezanje spletnih ali telefonskih komunikacij, blago z dvojno rabo, blago in tehnologijo, ki bi lahko prispevala k vojaškim in tehnološkim izboljšavam ali k razvoju obrambnega in varnostnega sektorja, mineralne izdelke, proizvode iz kalijevega klorida (‚pepelika‘), lesne izdelke, cementne izdelke, izdelke iz železa in jekla, izdelke iz kavčuka in gum ter stroje. Opozorili bi, da se prepovedi ne nanašajo samo na neposredno ali posredno prodajo, dobavo, prenos ali izvoz blaga ampak tudi na neposredno ali posredno zagotavljanje tehnične pomoči, posredniških ali drugih storitev v zvezi z blagom. Vse subjekte, ki poslujejo Belorusijo, pozivamo, da spremljajo sprejete spremembe, še posebej tiste, ki se nanašajo na uvoz in izvoz blaga.

  Sprejeti omejevalni ukrepi EU zaradi delovanja Rusije, ki povzroča destabilizacijo razmer v Ukrajini

  Obveščamo vas, da je bila objavljena UREDBA SVETA (EU) 2022/328 z dne 25. februarja 2022 o spremembi Uredbe (EU) št. 833/2014 o omejevalnih ukrepih zaradi delovanja Rusije, ki povzroča destabilizacijo razmer v Ukrajini. Omejevalni ukrepi zajemajo tudi  blago z dvojno rabo, blago za vojaške izboljšave, rafiniranje nafte in letalstvo ali vesolje. Opozorili bi, da se prepovedi ne nanašajo samo na neposredno ali posredno prodajo, dobavo, prenos ali izvoz blaga ampak tudi na neposredno ali posredno zagotavljanje tehnične pomoči, posredniških ali drugih storitev v zvezi z blagom. Vse subjekte, ki poslujejo z Rusijo, pozivamo, da spremljajo sprejete spremembe, še posebej tiste, ki se nanašajo na uvoz in izvoz blaga.

  Obveščamo vas, da je bilo v Uradnem listu EU L 421, z dne 23. 2. 2022, objavljenih več uredb (EU) , ki se nanašajo na spremembe Uredbe Sveta (EU) št. 269/2014 z dne 17. marca 2014 o omejevalnih ukrepih v zvezi z dejanji, ki spodkopavajo ali ogrožajo ozemeljsko nedotakljivost, suverenost in neodvisnost Ukrajin ter Uredbe Sveta (EU) št. 833/2014 o omejevalnih ukrepih zaradi delovanja Rusije, ki povzroča destabilizacijo razmer v Ukrajini. Vse subjekte, ki poslujejo z Ukrajino in Rusijo, pozivamo, da spremljajo sprejete spremembe, še posebej tiste, ki se nanašajo na uvoz in izvoz blaga iz teritorijev, ki so pod nadzorom nevladnih organov (regiji Lugansk in Doneck na vzhodu Ukrajine).
  Vir: FURS


   

  Fotogalerija

   

  NACIONALNI ELEKTRONSKI REGISTER LICENC


  Nacionalni elektronski register licenc za opravljanje prevozov v mednarodnem cestnem prometu (NER) je javno dostopna baza vseh
  podjetij in upravljavcev prevozov z veljavno licenco Skupnosti za mednarodni prevoz blaga in potnikov v cestnem prometu, ter licenc za opravljanje prevozov v notranjem cestnem prometu izdano s strani Gospodarske zbornice Slovenije ali Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije  - izdajateljev licenc za prevoze v cestnem prometu.

  http://nerdcp.gov.si/javni/