AKTUALNO: Označevanje vina – pomoč na poti do 8. decembra 2023
GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij je kot pomoč podjetjem iz sektorja vinarstva pripravila poseben program, kjer ponuja individualno svetovanje s področja označevanja vina s poudarkom na novostih (seznam sestavin in hranilna vrednost) in s tem omogoča podjetjem ustrezen prehod na vse predvidne novosti, ki jih določa zakonodaja že pred 8. decembrom 2023. Vabljeni!
Združenje slovenskih vinarjev o aktualni problematiki
Ukrepi za zatiranje zlate trsne rumenice, nova zakonodaja na področju označevanja vina in sektorska promocija za vino so bile osrednje teme sestanka Združenja slovenskih vinarjev pri GZS – ZKŽP. Člani ugotavljajo, da se z ukrepi za zatiranje zlate trsne rumenice zamuja, zato so pozvali MKGP k hitrejšemu ukrepanju. Oblikovali so ožjo delovno skupino enologov, ki bodo pripravili prenovljene označbe na vinu, ki bodo skladne z novo zakonodajo. Člani želijo spodbuditi aktivnosti na področju promocije vina, zato bodo v prihodnje ponovno preverili možnosti za vstop v promocijo v okviru Zakona o promociji kmetijskih in živilskih proizvodov.
Pripravlja se prenova Zakona o vinu
Z namenom poenostavitve izvajanja Zakona o vinu in zmanjšanja administrativnih zahtev ožje delovne skupine pod okriljem Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pripravljajo izhodišča za spremembo zakona. S spremembami želijo omogočiti vinogradnikom in vinarjem konkurenčnejše pogoje na domačem in tujih trgih. Delo v delovnih skupinah poteka po sklopih, kjer člani obravnavajo posamezna področja zakona. Tokratni sestanek je obravnaval obstoječe sheme kakovosti in tradicionalna poimenovanja na področju vin v Sloveniji.
Zelenjavne omake PestoArt slavile na jubilejnem 15. tekmovanju ECOTROPHELIA SLOVENIJA 2023
Drugo mesto je zasedel zamrznjen desert G(r)ozdni prijatelj, tretje mesto pa napitek Whey'licious. Ostala izdelka, ki so jih predstavili študenti, sta bila Buki (veganski polpet iz gob) in Mila (gumijasti bonboni). Zmagovalna ekipa se bo s svojim izdelkom PestoArt predstavila na evropskem tekmovanju Ecotrophelia Europe, ki bo potekalo oktobra v času sejma Anuga v Kölnu.
Na vseslovenskem študentskem tekmovanju s področja inovativnosti in razvoja novih živilskih izdelkov, ki je potekalo že 15. leto zapored in ga organizira Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS, je sodelovalo 5 ekip in 17 študentov iz različnih fakultet.
PestoArt je skupina treh zelenjavnih omak: Sun-kissed Mary (rožmarinov pesto), Caring Roty (pesto iz korenčkovega zelenja) in Krazy Kaly (ohrovtov pesto). Zmagovalno ekipo študentov, katere mentor je doc. dr. Ilja Gasan Osojnik Črnivec iz Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, sestavljajo Ema Luna Karara Geršak, Rosanda Javornik, Pina Arnšek in Anže Vedlin.
Drugo mesto je zasedel izdelek z imenom G(r)ozdni prijatelj, veganski zamrznjen desert, ki sta ga ustvarili Lucija Dobnikar in Lana Mrak pod mentorstvom doc. dr. Borisa Kovača s Fakultete za vede o zdravju Univerze na Primorskem. Izdelek je bil nagrajen tudi s posebnim priznanjem za okus in druge senzorične lastnosti.
Tretje mesto je pripadlo izdelku Whey'licious, ki sta ga ustvarila Blaž Kuster in Jaka Murko Gajšek z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani pod mentorstvom doc. dr. Evgena Benedika in Eve Grohar Gros. Whey'licious je liofiliziran športni napitek iz sirotke, kombuče in sadnega soka. Izdelek je obdan v užiten sirotkin biofilm, zunanji sloj embalaže pa je iz bakterijske celuloze. Izdelku je pripadla tudi posebna nagrada za inovativnost.
Tekmovanje, ki je bilo sprva namenjeno študentom, smo na podlagi uspešnih zgodb v nekoliko prilagojeni obliki letos prvič pilotno razširili tudi na dijake. Na razglasitvi smo razglasili tudi zmagovalne ekipe tekmovanja za dijake ECOTROPHELIA SLOVENIJA Junior 2023, kjer je prvo mesto osvojila ekipa Izobraževalnega centra Piramida Maribor z izdelkom Velikonočni aspik (hladetinasta klobasa), drugo mesto je pripadlo izdelku reBAKE (pekovski izdelek), ki ga je ustvarila ekipa Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana, tretje mesto pa je osvojila ekipa Biotehniškega centra Naklo z izdelkom Cake2take (mlečni desert).
Projekt ECOTROPHELIA SLOVENIJA so podprli Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter podjetji Ljubljanske mlekarne d.o.o. in Perutnina Ptuj d.o.o..
Izzivi živilske industrije in digitalizacija
Pri zagotavljanju varnosti, kakovosti in sledljivosti hrane, učinkoviti in trajnostni rabi virov ter optimizaciji vseh procesov oskrbne verige so napredne tehnologije ključnega pomena. O njih je bilo govora na webinarju »Izzivi živilske industrije in digitalizacija«, kjer so udeleženci obravnavali različne izzive živilske industrije, ki jih lahko rešujemo s pomočjo digitalne transformacije. Predstavljeni so bili konkretni primeri uvajanja naprednih programskih rešitev v proizvodnjo živilskih podjetij.
Udeleženci dogodka so se seznanili s pogoji sodelovanja na 1. javnem razpisu HIGHFIVE, ki je namenjen financiranju uvedbe naprednih digitalnih rešitev v malih in srednjih živilskih podjetjih. Razpis je odprt od 15. junija do 31. avgusta 2023. Več informacij
Kongres Evropskega združenja FEFAC
Analiza ključnih politik in tržna gonila za krožne krmne rešitve so bile teme kongresa Evropskega združenja proizvajalcev krmil FEFAC, ki je potekal na Švedskem. Po okroglih mizah so sledile delavnice namenjene analizi različnih vidikov vpliva na trajnost pri različnih vrstah domačih živali; gojene ribe, prežvekovalci ter perutnina in prašiči.
Delavnice so predstavile praktične krožne rešitve in omogočile razpravo s partnerji v vrednostni verigi in nacionalnimi organi o nadaljnjih prilagoditvah zakonodajnemu okviru EU. Namen je omogočiti varno uporabo hranil iz stranskih tokov v kmetijsko-živilskem in ribiškem sektorju za povečanje potenciala krožnega gospodarstva. Pred kongresom je potekal tudi sestanek upravnega odbora FEFAC o aktualnih temah.