Organizacija UNICEF je objavila poročilo z naslovom »The State of the World’s Children 2019« v katerem so predstavljeni najnovejši podatki v zvezi s podhranjenostjo med otroci ter priporočila različnih politik. V dokumentu so navedeni tudi različni ukrepi za namene preoblikovanja sistema oskrbe s hrano. Med ukrepi so izpostavljeni predvsem uvedba davka na sladkor, barvne označbe na prednji strani embalaže ter omejitev trženja in oglaševanja hrane. Povezava do poročila: https://features.unicef.org/state-of-the-worlds-children-2019-nutrition/#Intro-0NFU7RzpmU
Ustanovni partnerji Svetovnega LCA inštituta za krmo (Global Feed LCA Institute) so ustanovili neprofitni inštitut pod enakim imenom, s pomočjo katerega želijo razširi svoje delo in omogočiti boljšo dostopnost podatkov za deležnike svetovne verige oskrbe s hrano. Člani GFLI so Ameriško združenje za proizvodnjo krmil (AFIA), Kanadsko združenje za prehrano živali (ANAC) in Evropska federacija proizvajalcev krmil (FEFAC). Preberite intervju z predsednikom FEFAC-a Nickom Majorjem. https://www.feednavigator.com/Article/2019/10/29/Institute-to-continue-gauging-environmental-impact-of-feed
Živilski encim celulaza je proizveden iz genetsko spremenjene Trichoderma reesei sev DP-Nzc36. Uporablja se pri proizvodnji alkoholnih pijač, glukoznih sirupov in v pivovarstvu. Odbor je zaključil, da je omenjen encim, v skladu s predvidenimi pogoji uporabe, varen za uporabo.
Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) je 10. oktobra 2019 objavila poročilo z naslovom »The Heavy Burden of Obesity – The Economics of Prevention«. V poročilu so predstavljeni in analizirani ekonomski, socialni in zdravstveni stroški, ki so rezultat prekomerne telesne teže in debelosti v 52 državah, vključno z državami članicami EU. Poleg tega pa so v poročilu predstavljeni tudi rezultati implementacije 10 političnih ukrepov, ki lahko pripevajo k preprečevanju debelosti. Povezava do poročila: https://www.oecd-ilibrary.org/sites/67450d67-en/index.html?itemId=/content/publication/67450d67-en&mimeType=text/html
Strokovnjaki EFSE so podali znanstveno oceno tveganja za encim beta-galaktozidaze, proizveden iz Bacillus sp. sev M3-1. Omenjen encim se uporablja pri proizvodnji galaktooligosaharidov. Odbor je zaključil, da je živilski encim, v skladu s predvidenimi pogoji uporabe, varen za uporabo.
Odbor EFSE je objavil znanstveno oceno tveganja živilskega encim triacilglicerol lipaze, pridobljene iz genetsko spremenjene Trichoderma reesei sev RF10625. Encim se uporablja v pekarstvu in pri predelavi žit. Odbor je zaključil, da je omenjen encim, v skladu s predvidenimi pogoji uporabe, varen za uporabo.
V dokumentu so opisana različna področja, med njimi uporaba vode v različnih sektorjih proizvodnje in predelave, ponovna uporaba vode v proizvodnji živil, ocena tveganja in poročila s srečanja strokovnjakov na Organizaciji Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO), ki je potekalo leta 2018 v Rimu.
Priročnik je namenjen proizvajalcem in oblikovalcem zakonodaje. V njem so opisana splošna določila in mejne vrednosti specifičnega sproščanja za kovine, pregled varnosti kovin in zlitin ter priporočila, analizne metode za preskušanje sproščanja iz materialov in izdelkov, narejenih iz kovin in zlitin.
Potekali so dogovori glede možnosti izvedbe izvoznega kataloga živilskih podjetij.
Obiskali smo podjetje Novi val d.o.o., kjer smo se z vodstvom pogovarjali o aktualnih temah sektorja in razpravljali o aktivnostih Združenja za prehranska dopolnila. Podjetje je potencialni novi član Združenja.