Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Arhiv: Prenos znanja in inovacije - osrednji steber prihodnjega razvoja kmetijstva in živilstva (VM)

V Kaunasu v Litvi je 19. in 20. novembra 2019 potekalo 2. srečanje strateške delovne skupine evropskega odbora za raziskave v kmetijstvu v 5. mandatu skupine. Srečanja se je udeležilo 60 predstavnikov EU držav, ki delujejo na področju prenosa znanja in inovacij v kmetijstvu, živilstvu in gozdarstvu. Rdeča nit srečanja sta bili vloga kmetijskih demonstracijskih centrov in implementacija projektov iz raziskovalnega programa Obzorje 2020 v kmetijsko in živilsko prakso. Predstavljen je bil glavni cilj in namen SRIP Hrana v povezavi s celotnim sistemom prenosa znanja in inovacij v kmetijstvu, živilstvu in prehrani v Sloveniji. V okviru srečanja se je v obliki posterjev predstavilo 6 litvanskih operativnih skupin, ki izvajajo projekte EIP sofinancirane iz PRP 2014-2020. Na voljo je končno poročilo aktivnosti skupine v 4. mandatu skupaj s priporočili za prihodnji razvoj sistema prenosa znanja in inovacij.

Arhiv: Cene kmetijskih pridelkov pri SLO pridelovalcih v septembru 2019 višje

Cene kmetijskih pridelkov pri pridelovalcih so bile v septembru 2019 povprečno za 7,6 % višje kot v septembru 2018. Cene rastlinskih pridelkov so bile višje v povprečju za 10,9 %, cene živali in živalskih proizvodov pa za 3,9 %.

Arhiv: Nekoliko večja potrošnja na prebivalca pri sadju, žitih in medu

Prebivalec Slovenije je v letu 2018 porabil za prehrano največ žit (123 kg) in zelenjave (111 kg), porabil pa je tudi 93 kg mesa, 88 kg svežega sadja, 67 kg krompirja, 11 kg jajc, 5 kg riža in 1 kg medu.

Arhiv: Cene inputov v SLO kmetijstvu v septembru 2019 nižje

Cene proizvodov in storitev, potrebnih za kmetijsko proizvodnjo (inputov v kmetijstvu), so bile v septembru 2019 v povprečju za 0,1 % nižje kot v avgustu 2019, v 3. četrtletju 2019 pa 0,2 % nižje kot v 2. četrtletju.

Arhiv: Mleko in mlečni izdelki – pregled trga

Povprečna cena surovega mleka je v septembru 2019 znašala 34,4 €/100 kg, kar je 2,3 % več kot prejšnji mesec. Povprečna cena masla je v 46. tednu znašala 371 €/100 kg, kar je 1,1 % več kot prejšnji mesec, cena posnetega mleka v prahu je znašala 243 €/100 kg, kar je 3,3 % več kot prejšnji mesec, cena sira čedarja pa je bila enako kot prejšnji mesec in sicer je znašala 314 €/100 kg.

Arhiv: V tržnem letu 2017/2018 bela vina predstavljala 68 % skupne proizvodnje vin

Stopnja samooskrbe z vinom je bila v tržnem letu 2017/2018 91-odstotna, prebivalec Slovenije je v povprečju popil 33 litrov vina.

Arhiv: Jajca – pregled trga

Povprečna cena jajc je v 46. tednu v EU znašala 137,44 €/100 kg, kar je 0,7 % več kot prejšnji teden, 4,5 % več kot prejšnji mesec in 2,8 % več kot prejšnje leto. Cena jajc je v ZDA znašala 156,07 €/100 kg, v Braziliji 87,44 €/100 kg, v Indiji pa 85,57 €/100 kg.

Arhiv: Piščančje meso – pregled trga

Povprečna cena piščančjega mesa je v 46. tednu v EU znašala 186,24 €/100 kg, kar je 1,1 % več kot prejšnji teden, 1,5 % več kot prejšnji mesec in 0,1 % več kot prejšnje leto. V ZDA je cena piščančjega mesa znašala 141,28 €/100 kg, v Braziliji pa 104,59 €/100 kg.

Arhiv: Goveje meso – pregled trga

Povprečna cena govejega mesa je v 45. tednu v EU znašala 365,5 €/100 kg, kar je 0,5 % več kot prejšnji teden, 0,9 % več kot prejšnji mesec in 2,2 % manj kot prejšnje leto.

Arhiv: Prašičje meso – pregled trga

Povprečna cena prašičjega mesa je v 46. tednu v EU znašala 185,9 €/100 kg, kar je 0,5 % več kot prejšnji teden, 0,9 % več kot prejšnji mesec in 36,2 % več kot prejšnje leto.