Povprečna cena prašičjega mesa je v 42. tednu v EU znašala 184,2 €/100 kg, kar je 0,1 % več kot prejšnji teden, 0,5 % več kot prejšnji mesec in 32,7 % več kot prejšnje leto. Cena prašičjega mesa je v Braziliji znašala 133,36 €/100 kg, v ZDA 116,44 €/100 kg, v Kanadi pa 115,91 €/100 kg.
Na MKGP smo se udeležili 2. seje Sveta za območja z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost. Na sestanku je MKGP člane Sveta seznanil z usmeritvami SKP po letu 2021 ter se seznanili z analizo stanja na OMD.
S predstavniki Inštituta za celulozo in papir je potekal delovni sestanek na temo projektne prijave s področja novih materialov za pakiranje hrane in pijač.
Na pobudo Zadruge Dobrina so se posveta udeležili predstavniki javnih zavodov iz občine Maribor. Povzeta je bila problematika dobave lokalnih in ekoloških živil ter oblikovanja javnih naročil. Predstavljene so bile funkcionalnosti aplikacije Katalog živila za javno naročanje za naročnike in možnost vpisa ponudnikov.
Obravnavali smo koncept medijskega dogodka pred Dnevom slovenske hrane in Tradicionalnim slovenskim zajtrkom, ki bosta potekala v petek, 15. novembra.
NA MKGP je potekal sestanek na temo Afriške prašičje kuge. Sestanek je bil namenjen pregledu stanja, dogovorili pa smo tudi korake za naprej
Generalna direktorica GZS, mag. Sonja Šmuc je sprejela in čestitala ekipi Kefya, ki je zastopala Slovenijo na evropskem tekmovanju Ecotrophelia Europe 2019. Tekmovanje je potekalo v začetku oktobra na sejmu ANUGA v Koelnu. Slovenska ekipa študentov (zmagovalci nacionalnega tekmovanja) so v Nemčiji kljub hudi konkurenci 17 držav osvojili posebno nagrado za najboljšo komunikacijsko strategijo.
V Varšavi je potekala tridnevna EIT Food konferenca, kjer so se sestali predstavniki različnih vladnih in raziskovalnih organizacij. Glavne teme so obsegale prepoznavanje družbenih izzivov v povezavi s prihodnostjo hrane, prepoznavanje najnovejših trendov v agroživilskem sektorju, inovacijski potencial sektorja ter prihodnost strategije pametne specializacije.
Na dogodku je bilo predstavljeno delovanje aplikacije Katalog živil za javno naročanje ter prednosti uporabe za javne zavode.
Obravnavali smo plan regijskih konferenc in aktivnosti za nadgradnjo kataloga živil za namen dostopa uporabnikom iz HORECA sektorja.