Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Arhiv: Konferenca FOODLAB (TZ, PMD)

Udeležili sva se konference z naslovom »Food Innovation Stakes & Business Competitiveness at a European level: The key to success for business-university partnerships« v organizaciji projektnih partnerjev FOODLAB, FOOD-STA in IDEFIECOTROPHELIA.

Arhiv: Voden ogled tržnice Rungis (TB)

Predstavniki podjetij in ZKŽP smo si skupaj z veleposlanikom RS ogledali najvecjo živilsko tržnico na svetu Marché international de Rungis.

Arhiv: Ukrajinska proizvodnja sončnic se bo naslednje leto še povečala

Ukrajina je zaključila precej uspešno marketinško leto sončničnega semena in olja 2015/2016, po tem ko je zabeležila rekorden pridelek in izvoz. Proizvodnja sončnic je bila letos ocenjena na 11,760 milijonov ton, kar je do sedaj največ za svetovne proizvajalce, vendar še vedno pod načrtovanim 12,4 mio ton. UkrAgroConsult ocenjuje, da bi proizvodnja v sezoni 2016/2017 lahko dosegla 14 mio ton.

Arhiv: Mlečni sektor podpisal zgodovinski dogovor FAO

Mlečni sektor je prvi sektor, ki je začel zgodovinsko partnerstvo z Organizacijo za prehrano in kmetijstvo (FAO) Združenih narodov. S podporo mednarodnega združenja za mlekarstvo (IDF) se zavezujejo, da bodo delovali v smeri doseganja 17 ciljev trajnostnega razvoja, sprejetih na podlagi 193 državah članicah.

Arhiv: Oznaka »Narejeno na Poljskem« bo verjetno stopila v veljavo leta 2017

Poljska je pripravila osnutek zakonodaje, ki bo dovolila uporabo oznake »Narejeno na Poljskem« ali »Poljski proizvod« od januarja prihodnje leto. Predlog poljskega ministrstva za kmetijstvo, ki ga mora sprejeti parlament, bo dovolil uporabo označbe pod pogojem, da je živilski izdelek izdelan na Poljskem in da ne vsebuje več kot 25 % uvoženih sestavin.

Arhiv: Dogovor vodilnih evropskih poslancev o predlogih za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov

O osnutku zakonodaje EU o ukrepih za izvajanje podnebnih ukrepov EU 2030, ki vključuje tudi cilje zmanjšanja emisij v državah članicah, bodo člani Evropskega parlamenta glasovali predvidoma maja prihodnje leto.

Arhiv: Prostovoljni pristop k zmanjšanju zavržkov hrane v Angliji

Vprašanje ali so potrebni zakonodajni ukrepi za boj proti zmanjšanju zavržkov hrane v Angliji je bila ena od osrednjih tem seminarja v Londonu, kjer so razpravljali o tej temi predvsem iz vidika potencialnega vpliva Brexit-a.

Arhiv: Zapleti načrta za ovčje meso v EU zaradi Brexit-a

Po vrsti srečanj se je Forum ovčjega mesa EU dogovoril o političnem načrtu, katerega cilj je zagotoviti proizvajalcem bolj zanesljivo prihodnost. Medtem ko so večino priporočil dobro sprejeli, so bile vseeno nekatere, predvsem v Veliki Britaniji, kjer se kmetje borijo s posledicami Brexit-a, slabše sprejete.

Arhiv: Bruselj predlaga nove metode za izračun »dampinškega« uvoza

Evropska komisija (EK) bo do decembra predlagala novo metodologijo za izračun ali je določen uvoz lahko opredeljen kot »dampinški« uvoz na trgu EU, iz držav, kjer so trgi neurejeni oz. kjer ima država prodoren vpliv na gospodarstvo.

Arhiv: Zaskrbljenost članov EP nad vplivom CETA-e na sektor govejega mesa

Člani Evropskega parlamenta (EP) iz 4 največjih držav vzreje govedi so se ta teden srečali s predstavniki sektorja govejega mesa, da bi delili zaskrbljenost glede pogajanj o prostotrgovinskem sporazumu EU. Predstavniki iz Francije, Irske, Španije in Italije razmišljajo o blokiranju ratifikacije CETA dogovora s Kanado.