Evropska agencija za varnost hrane je objavila rezultate svojega monitoringa 2014 na vsebnost pesticidov v živilih. V 96 % niso našli ostankov pesticidov, oziroma so bili zaznani le v sledovih.
2016/17 tržno sladkorno leto, ki se je začelo 1. oktobrom 2016, bo zadnje, kjer bo prodaja sladkorne pese proizvedene v bloku, omejena s sistemom kvot.
Evropsko revizijsko sodišče (ECA) je pozvalo Evropsko komisijo, da Skupno kmetijsko politiko utemelji na oceni tveganja, v izogib navzkrižju interesov. EU izvrševalci zavračajo to zahtevo, z utemeljitvijo, da bi to ogrozilo učinkovitost sistema.
Evropski poslanci so zahtevali, da skupna kmetijska politika po 2020 nadaljuje s podporo malim kmetom in s podporo za ekonomski – gospodarski razvoj podeželja.
Evropska komisija bo ponovno preučila nadaljnje ukrepe za izboljšanje položaja kmetov v preskrbovalni verigi za naslednje leto. Vzporedno s tem se vodijo postopki poenostavitve in posodobitve Skupne kmetijske politike.
Belgijske regionalne vlade, vključujoč Valonijo, so dosegle sporazum o ratifikaciji o celoviti prosti trgovini med EU in Kanado.
EU je namenila za pomoč Gvajani 24,4 milijona €, pri prizadevanjih države za reformo sladkorne industrije. Prav tako je namenila tudi 4 milijone Barbadosu, kot pomoč pri reševanju gospodarske odvisnosti od sladkorja.
Romunski parlament je sprejel zakon, ki bo od lokalnih trgovcev na drobno zahteval, da podarijo varna živila tik pred iztekom roka dobrodelnim institucijam ali jih prodajajo po nižjih cenah. Romunija sledi Franciji in Italiji, ki je letos že sprejela zakonodajne ukrepe za zmanjšanje odpadne hrane.
Proizvajalci kmetijsko-živilskih proizvodov iz Čila in Kolumbije so za določene proizvode podali vlogo za pridobitev priznanja EU zaščitene "geografske označbe". Evropska komisija odloča o priznanju devet kolumbijskih in 60 čilskih geografskih označb.
Ekološko kmetovanje narašča po vsej EU. Po podatkih Eurostata imajo najvišje deleže ekoloških območij Avstrija, Švedska in Estonija. Površine namenjene ekološkemu kmetovanju predstavljajo 6,2 % vseh kmetijskih zemljišč v uporabi. Od leta 2010 so se ekološke površine povečale za skoraj dva milijona hektarjev.