Organizacije, ki predstavljajo evropsko verigo preskrbe s hrano, CELCAA, Copa-Cogeca, EuroCommerce, FEFAC in FoodDrinkEurope, so obeležile 7. junij, Svetovni dan varne hrane, s ponovno zavezo, da bodo potrošnike po celem svetu oskrbele z varno hrano.
5. junija je komisija objavila osnutek proračuna za EU za 2020, ki naj bi znašal 43,5 milijard €, kar je 340 milijonov več kot leta 2019. Za SKP je namenjenih 35 % celotnega proračuna.
Evropski komisar za zdravje in varno hrano Vytenis Andriukaitis je poudaril, da je potrebno povečati transparentnost in graditi na zaupanju v sistem varne hrane v EU. Andriukaitis, ki naj ne bi ponovno kandidiral za komisarja, je izpostavil tudi, da je potrebna razprava glede zaupanja v biotehnološke metode in znanstvena dognanja.
Svetovne cene živil so se v maju 2019 v primerjavi z aprilom povišale za 1,2 %. Po besedah FAO živila sicer stanejo 1,9 % manj kot v maju leta 2018.
Prebivalec Slovenije je v letu 2018 porabil za prehrano največ žit (126 kg) in zelenjave (117 kg), porabil pa je tudi 93 kg mesa, 88 kg svežega sadja, 67 kg krompirja, 11 kg jajc, 5 kg riža in 1 kg medu.
4. junija je cena oljne repice v pristanišču Rouen znašala 375 €/t, kar je 2 % več kot prejšnji mesec in 6 % več kot prejšnje leto. Cena sončničnega semena je v Bordeauxu znašala 325 €/t, kar je 1 % več kot prejšnji mesec in prejšnje leto. Cena repičnega olja je v Rotterdamu znašala 733 €/t, kar je 2 % več kot prejšnji mesec in enako kot prejšnje leto. Cena repične moke je v Hamburgu znašala 212 €/t, kar je 2 % več kot prejšnji mesec in 7 % manj kot lani.
5. junija je cena pšenice v pristanišču Rouen znašala 190 €/t, kar je 1 % več kot prejšnji mesec in 5 % več kot prejšnje leto. Cena ječmena je znašala 169 €/t, kar je 1 % več kot prejšnji mesec in 3 % manj kot prejšnje leto. Cena koruze je v pristanišču Bordeaux znašala 177 €/t, kar je 4 % več kot prejšnji mesec in 2 % več kot prejšnje leto.
Povprečna cena piščančjega mesa je v 22. tednu v EU znašala 190,57 €/100 kg, kar je 0,2 % več kot prejšnje leto, 1,1 % več kot prejšnji mesec in 0,5 % manj kot prejšnje leto. Povprečna cena piščančjega mesa je v ZDA znašala 195,84 €/100 kg, v Braziliji pa 106,9 €/100 kg.
Povprečna cena surovega mleka v EU je v aprilu 2019 znašala 34,3 €/100 kg, kar je 0,03 % manj kot prejšnji mesec. V 22. tednu je povprečna cena masla znašala 407 €/100 kg, kar je 2,5 % manj kot prejšnji mesec, cena posnetega mleka v prahu je znašala 1,6 % več kot prejšnji mesec, cena sira čedarja pa se je znižala za 0,6 % in je znašala 314 €/100 kg.
Povprečna cena prašičjega mesa je v 22. tednu v EU znašala 176 €/100 kg, kar je 0,5 % več kot prejšnji teden, 3 % več kot prejšnji mesec in 20,9 % več kot prejšnje leto. Povprečna cena prašičjega mesa je v ZDA znašala 151,68 €/100 kg, v Kanadi 139,01 €/100 kg, v Braziliji pa 124,47 €/100 kg.