Znanstveni odbor EFSE je podal oceno varnosti živilskega aditiva annato E in oceno izpostavljenosti barviloma bixin in norbixin. Zaključili so, da zaradi verjetno previsoko ocenjene izpostavljenosti omenjenim snovem, le-te ne predstavljajo tveganja za zdravje potrošnikov.
Živilski encim triacilglicerol lipaza, ki se uporablja v pekarstvu, je proizveden s pomočjo genetsko modificirane glive Aspergillus niger. Glede na dostopne raziskave so člani panela zaključili, da je v skladu s predvidenimi pogoji uporabe živilski encim triacilglicerol lipaza varen.
Živilski encim glukoza oksidaza je proizveden s pomočjo genetsko modificirane glive Aspergillus niger. Na podlagi dostopnih raziskav so člani panela zaključili, da je živilski encim glukoza oksidaza v skladu s predvidenimi pogoji uporabe varen.
Čiščenje v živilski industriji je kompleksen proces, predpogoj za varnost živil je (mikro)biološka, kemična in fizikalna ustreznost čistil. V dokumentu so predstavljene obstoječe metode za določanje ostankov čistil na proizvodnji liniji ter kriteriji za oceno tveganja glede varnosti živil. Živilska podjetja in proizvajalci lahko ta dokument uporabljajo kot smernice.
Dobra higienska praksa zajema nadzor nad prisotnostjo škodljivih mikroorganizmov in ostankov čistil, ki bi lahko predstavljali tveganje za zdravje potrošnikov. Smernice podajajo predloge za odgovorno uporabo čistilnih sredstev in posledično proizvodnjo visoko kakovostnih izdelkov, ki upoštevajo evropske predpise, zmanjšajo tveganje za pojav zastrupitev pri potrošnikih in ohranjajo ugled proizvajalcev.
Dokument predstavlja posodobljen model za določanje zaužitih ostankov pesticidov iz različnih živil.
Fosfolipaza c je živilski encim, ki se uporablja pri proizvodnji olj in maščob ter je proizveden iz genetsko modificirane Komagataella phaffii. Med proizvodnjo olj in maščob so odstranjene skupne organske trdne snovi, tako da je EFSA zaključila, da je v skladu s predvidenimi pogoji uporabe encim varen.
Obstajajo štirje glavni kriteriji, na podlagi katerih lahko sklepamo, da je proizvajalec živilo potvoril. Ti kriteriji so: kršitev evropske zakonodaje, sum na potvorbo (v smislu zamenjave visoko kakovostne surovine z manj kakovostno), ekonomska korist oziroma dobiček in zavajanje potrošnikov.
GZS-ZKŽP je gostila dvodnevni sestanek projektnih partnerjev iz 7 držav, v okviru katerega smo razpravljali o zaključnih aktivnostih, poročanju in prenosu dobrih praks. Projekt se zaključuje 31. maja in je predstavljal 3-letno aktivno vključevanje podjetij v projektne aktivnosti. Področja aktivnosti so bila iz vidika podjetij prioritetne narave (varnost, kakovost, označevanje, dizajn, mehatronika).
Na Institutu "Jožef Stefan" je potekal sestanek z različnimi deležniki, kjer je bila izpostavljena pobuda za ustanovitev raziskovalne infrastrukture v okviru programa ESFRI s področja hrane, prehrane in zdravja (FNH-RI).