Povprečna cena govejega mesa je v 22. tednu v EU znašala 364,1 €/100 kg, kar je 0,4 % manj kot prejšnji teden, 1 % manj kot prejšnji mesec in 3,9 % manj kot prejšnje leto.
S predstavnicama podjetja Tovarne olja Gea d.o.o. je potek sestanek na temo pregleda in usklajevanja zadnje verzije Smernic za kakovost in označevanje bučnega olja.
Udeležba na jubilejni zabavi podjetja Radenska d.o.o. ob praznovanju 150. obletnice. Srečanja se je udeležilo preko 200 poslovnih partnerjev. Iskrene čestitke našemu članu!
Na našo pobudo je na MOP potekal sestanek na temo t.i. dovolnine, dajatve za rabo vode v industriji pijač, v kolikor se slednja črpa iz javnega vodovoda. Na MOP so jasno poudarili, da od proizvajalcev pričakujejo predlog izračuna dovolnine, glede na to, da smo spodbijali njihov predlog za izračun dovolnine na podlagi kompleksne formule. Sestanka so se poleg predstavnic GZS-ZKŽP udeležili vsi zainteresirani člani SEBAP. Na podlagi sklepa bo v kratkem ustanovljena mešana delovna skupina za pripravo in razpravo predlogov.
Udeležili smo se mednarodne konference in delavnice na temo razumevanja potrošnikovih nakupovalnih navad, ki je potekala v Danskem mestu Aarhus. Glavne teme so bila naslednja vprašanja: Česa ne razumemo pri odločitvah, ki jih v povezavi z živili dela potrošnik? Je izkušnja lahko vodilna sila pri njihovih odločitvah? Kateri so boljši načini, s katerimi pridobimo vpogled na izkušnje in izbire potrošnikov?
V Bruslju je potekala letna skupščina evropskega združenja proizvajalcev krmil-FEFAC. Združenje letos obeležuje 60 obletnico. Na skupščini so bile obravnavane aktualne teme s področja krmil, in sicer izzivi na področju beljakovin in izzivi na podtočju klimatskih sprememb. Častni gost je bil evropski komisar za kmetijstvo g. Phil Hogan.
Na Fakulteti za strojništvo v Ljubljani so otvorili prvi demonstracijski center Pametna tovarna v Sloveniji, ki se bo uporabljal za raziskave in razvoj obstoječih in novih tehnologij ter prikaz uporabe industrije 4.0 ter koncepta pametne tovarne v realnem industrijskem okolju.
Letošnji Vrh kmetijskih in živilskih podjetij je bil posvečen prepletenosti pridelave in predelave živil z gostinstvom in turizmom, ki lahko postaneta še pomembnejši kupec slovenskih pridelkov in živil. Redna in zadostna oskrba hotelov, restavracij in gostiln s kakovostnimi domačimi pridelki in živili je ključnega pomena za oba sektorja. Predstavljena je bila analiza poslovanja živilske panoge in aktualnega dogajanja na pomembnih področjih kot so kmetijska zemljišča in Resolucija »Naša hrana, podeželje in naravni viri po 2021.
Delovna skupina za spremljanje programa promocije mleka in mlečnih izdelkov na tretjih trgih je obravnavala zaključno poročilo o aktivnostih in rezultatih triletnega programa v BIH, Srbiji in Črni gori.
Potekala je predstavitev projekta Zaveza odgovornosti in programa PREŽIVI študentom Biotehniške in Zdravstvene fakultete UL. Glavni namen dogodka je bil predstavitev izvedbe popisa osnovnih in srednjih šol glede pojavljanja brezalkoholnih pijač in oglasnih sporočil.