Vsebina posveta je bila iskanje možnih rešitev in predlogov za večji delež ekološke pridelane hrane v Sloveniji ter zagotovitev večjega deleža izvedenih naročil v javnih zavodih, predvsem na področju realizacije že sklenjenih pogodb z javnimi zavodi.
Predstavljeni so bili pogoji za javni razpis za podukrep 16.2. - Razvoj novih proizvodov, praks, procesov in tehnologij.
V Bangkoku je od 11. do 13. marca potekal 6th Global Feed and Food Congress, ki združuje deležnike v verigi preskrbe s hrano in krme. Tema letošnjega kongresa je bila prihodnost krme in hrane, ki se navezuje na svetovne izzive oskrbe z zdravimi, dostopnimi in trajnostnimi viri živalskih beljakovin za naraščajoče prebivalstvo.
Food Angles je projekt, ki si prizadeva za pridobitev sredstev, ki bodo omogočila zaščito hrane. Projekt poziva vse, ki bi želeli postati »Varuhi hrane«, da prispevajo k zagotovitvi sredstev za genske banke, za Svalbard Seed Vault in druge zbirke, ki ohranjajo biotsko raznovrstnost kulturnih rastlin.
Objavljeno je poročilo na temo oblikovanja skupne prehranske politike za celotno Evropsko unijo. Poročilo navaja, da bi bilo ta cilj mogoče doseči le z združitvijo trajnostno naravnanih sektorskih politik, ki vplivajo na proizvodnjo, predelavo, distribucijo ter uživanje hrane. Za dosego tega cilja je potrebno zagotoviti dostop do zemlje, vode ter zdravih tal, obnovo ekosistemov, spodbujanje zdrave in trajnostne pridelane hrane, krajše dobavne verige ter trajnostni razvoj.
Zadnji dan sejma Fruit Logistica v Berlinu je potekala skupščina svetovnega združenja za jabolka in hruške (WAPA – World Apple and Pear Association), na kateri je bila predstavljena napoved jabolk in hrušk za leto 2019 na južni polobli.
EFSA je pripravila oceno tveganja za zdravje ljudi in živali zaradi prisotnosti dioksinov in dioksinom podobnim PCB v hrani in krmi. Podatke so pridobili iz obstoječih eksperimentalnih študij na živalih in epidemioloških študij na ljudeh. Določili so mejno vrednost za opaženi učinek (NOAEL) za kune, piščance in nekatere vrste rib.
Irsko združenje proizvajalcev hrane in pijač Food Drink Ireland je v okviru projekta, ki preučuje prostovoljne pobude za izboljšanje sestave živil, objavilo poročilo z naslovom »Vodijo brezalkoholne pijače z manj«. Irska podjetja, ki se ukvarjajo s proizvodnjo brezalkoholnih pijač, so na trg postavila inovativne izdelke z znižano vsebnostjo sladkorja. Podatki za obdobje 2005 - 2017 so pokazali, da se je na račun izboljšanja sestave brezalkoholnih pijač zmanjšal vnos sladkorja in energijske vrednosti pri posameznih skupinah ljudi (otroci, mladostniki, odrasli).
Smernice so namenjene laboratorijem, ki so že seznanjeni z analitskimi metodami za določanje nasičenih ogljikovodikov mineralnih olj in aromatskih ogljikovodikov mineralnih olj v živilih in materialih, ki prihajajo v stik z živili, ter tudi tistim, ki se še niso srečali s tem področjem.
Evropski komisar za kmetijstvo in razvoj podeželja Phil Hogan je spodbudila države članice, da pri pripravi svojih strateških načrtov za SKP obravnavajo vprašanja, povezana z ženskami na podeželju ter da pri razvoju programov razvoja podeželja upoštevajo tudi položaj žensk.