Zbornica za poslovanje z nepremičninami

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

Prijava na aktualne novice ZPN

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

  Novice


  Arhiv: Pripombe na predlog SZ-1E

  Dne 17.8.2020 smo na MOP posredovali pripombe Združenja stanovanjskih skladov in Združenja upravnikov nepremičnin na predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Stanovanjskega zakona (SZ-1E).

  Arhiv: Upravniki med investitorji in izvajalci del ter etažnimi lastniki

  Arhiv: Upravniki med investitorji in izvajalci del ter etažnimi lastniki

  Upravniki se pri vzdrževanju večstanovanjskih stavb velikokrat znajdejo v primežu med investitorjem in etažnimi lastniki. Zastopanje etažnih lastnikov pri grajanju napak, unovčitvijo bančnih garancij in z njimi povezanimi začasnimi odredbami pa zahteva posebna znanja in izkušnje. Na izobraževalnem seminarju se boste seznanili z gradbeno pogodbo, priporočljivimi pogodbenimi določbami, ki ščitijo investitorje pri izvajanju pogodbe in s številnimi primeri iz prakse

  Arhiv: Brošura ZUN: Zaupanja vreden upravnik

  Arhiv: Brošura ZUN: Zaupanja vreden upravnik

  Kako izbrati kakovostnega upravnika? Promocijska brošura za imetnike certifikata Zaupanja vreden upravnik.

  Arhiv: Razkuževanje v večstanovanjskih stavbah

  Arhiv: Odlok o obveznem razkuževanju večstanovanjskih stavb

  Stališče ZUN Za Združenje upravnikov nepremičnin (ZUN) so sprejeti ukrepi glede namena in učinka vprašljivi, zlasti pa strokovno in tehnično, razen načina izvajanja čiščenja preko za to usposobljenih čistilnih servisov, v dani situaciji neizvedljivi. Na ZUN svoje člane že vse od razglasitve epidemije spodbujamo k ukrepom, ki bi v največji možni meri prispevali k preprečitvi širjenja virusa, ob tem pa se je nujno zavedati tudi povsem objektivnih omejitev, ki pa jih predmetni odlok povsem spregleda. Prepričani smo, da je odlok neustrezen in neprimeren predvsem zato, ker v njegovo nastajanje, vsaj kolikor je to mogoče, ni bila vključena stroka, ki pozna način obratovanja večstanovanjskih stavb. Prav tako se ni upoštevalo dejanskega stanja zmožnosti pridobivanja potrebnih sredstev za izvajanje razkuževanja. Na trgu namreč ni dostopa do mask, razkužil, zaščitnih pokrival ipd.

  Arhiv: Uporaba sredstev rezervnega sklada za nakup sredstev za razkuževanje skupnih prostorov v večstanovanjskih objektih

  Prejeli smo številna vprašanja upravnikov, ki jih je zanimalo ali lahko nabavo sredstev za razkuževanje skupnih prostorov plačajo iz sredstev rezervnega sklada. Za mnenje smo zaprosili Ministrstvo za okolje in prostor, ki nam je posredovalo neobvezno pravno mnenje, katerem so zapisali, da je to v danih razmerah in ob predpostavki, da gre za posel manjše vrednosti lahko dopustno. Hkrati so obljubili, da bodo predlagali rešitev v okviru naslednjega paketa za blaženje posledic epidemije. Mnenje objavljamo v priponki.