Združenje kovinskih materialov in nekovin

Novice


Arhiv: #koronavirus: Sporočilo za javnost - Gospodarstvo potrebuje podporo Vlade RS

Gospodarska zbornica Slovenije poziva predsednika Vlade RS h podpori gospodarstvu in uveljavitvi dodatnih ukrepov, ki bodo blažili posledice epidemije novega koronavirusa na slovenska podjetja. Proizvodnja v dejavnostih, ki so nujne za nemoteno preskrbo prebivalstva, še vedno teče. Enako velja to za podjetja, kjer je izvršitev naročila ključnega pomena za pravočasno dobavo. So pa povsod v teh družbah prilagodili delovne procese v smeri zaščite zaposlenih in preprečevanja širjenja okužb.

Arhiv: #koronavirus: Pravice in obveznosti iz delovnega razmerja v času posebnih okoliščin

Informacija o pravicah in obveznostih iz delovnega razmerja v času posebnih okoliščin. Informacija vsebuje tudi pojasnilo, kako bo urejeno nujno varstvo v tistih poklicih, kjer bo delo njno.

Arhiv: #koronavirus: Smernice EU za ravnanje na mejah v času epidemije

Smernice EU določajo načela za celostni pristop do učinkovite meje upravljanja za varovanje zdravja in ohranjanju integritete enotnega trga.

Arhiv: #koronavirus: Poslovni nasveti v času koronavirusa na spletnih straneh GZS

Gospodarska zbornica Slovenije na svoji spletni strani https://www.gzs.si/koronavirus objavlja poslovne nasvete, za čas trajanja koronavirusa. Na omenjenih straneh se bodo vprašanja naših članov in odgovori, ki jih bomo pridobili od ustreznih institucij, sproti posodabljala. Zato predlagamo, da jih sproti spremljate in morebitna vprašanja naslovite na info@gzs.si; ali samo.hribar@gzs.si; ali pravnasluzba@gzs.si; saj nam bodo vaša vprašanjav veliko pomoč pri oblikovanju Interventnega zakona.

Arhiv: Razpis GZS za inovacije 2020

Priznanja GZS za inovacije na nacionalni ravni predstavljajo najvišja nacionalna priznanje inovativnim dosežkom slovenskih podjetij in s tem promocijo inovativnosti v Sloveniji. GZS v sodelovanju z regionalnimi zbornicami vsako leto razpisuje natečaj in nagrajuje inovacije. Tudi letos so regionalne zbornice odprle razpise v februarju, ti pa bodo odprti vse do 17. 4. 2020.

Arhiv: GZS uspela s ključnimi predlogi dopolnitev NEPN-a

Vlada Republike Slovenije je konec februarja sprejela nov Celoviti nacionalni energetski in podnebni načrt Republike Slovenije (NEPN), ki določa energetske cilje, politike in ukrepe Slovenije do leta 2030. V prihodnjih dneh bo Slovenija dokument posredovala v Bruselj. Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) smo s sprejetim načrtom lahko zadovoljni, saj so - drugače kot v verziji NEPN 4.1, ki je bila dana v javno razpravo - v njem upoštevane ključne pripombe in sugestije gospodarstva, ki smo jih izpostavljali v dialogu s pristojnimi institucijami.

Arhiv: ZARADI PANDEMIJE ODPOVEDANO - Izhodna delegacija na temo Digitalne transformacije, asistenčnih sistemov in umetne inteligence v Smart Learning Factory

Vabimo vas, da se udeležite delavnice na temo digitalne transformacije, asistenčnih sistemov in umetne inteligence, ki bo potekala od 22. 4. do 23. 4. 2020 v Smart Learning Factory v Augsburgu (Nemčija). Prednost delegacije je pridobivanje praktičnih znanj s področja digitalizacije podjetij in avtomatizacije procesov v enem od najboljših učnih centrov za to področje v Evropi. Delavnice temeljijo na praktičnem delu posameznika in na pridobivanju znanj za samostojno implementacijo digitalizacije in avtomatizacije procesov v organizaciji.

Arhiv: Slovenska industrija na poti krožnih in podnebno nevtralnih izdelkov - ključna slovenska metalurška podjetja danes z ministroma Počivalškom in Zajcem o izzivih evropskega zelenega dogovora in domačih strateških dokumentih (NEPN)

Ljubljana, 19. februar 2020 – Slovenska metalurška podjetja so po energetski učinkovitosti svojih proizvodnih procesov in z nizkimi izpusti toplogrednih plinov (TGP) med najboljšimi na svetu. V svojih procesih uporabljajo trenutno najboljše dostopne tehnike in aktivno vlagajo v izdelke z nizkim oz. ogljično nevtralnim odtisom. Za prihodnost planeta je krožno gospodarstvo edina logična usmeritev, zato pozdravljajo usmeritve Evropskega zelenega dogovora, pri čemer pa slovensko državo pozivajo, da si Slovenija kot izrazito izvozno usmerjena država ne more privoščiti, da bi pogoje za gospodarstvo zaostrila bolj kot druge države.

Arhiv: Predlog Zakona o varstvu okolja izriva krožno gospodarstvo

Predlog novega Zakona o varstvu okolja je do 19. februarja že drugič v javni obravnavi, saj je ministrstvo v prvem poizkusu prejelo izredno veliko pripomb na zakon. Po sedmih mesecih tišine je ministrstvo, kljub zelo obsežni tematiki, omogočilo samo skrajšano, 14-dnevno javno razpravo.

Arhiv: Vprašalnik - učinki uveljavitve izplačila MP

Spoštovani člani Združenja kovinskih materialov in nekovin. Vljudno vas naprošamo, da namenite 5-10 minut svojega časa anketi, ki smo jo oblikovali na GZS v mislih na spremembe, ki so povezane z učinki dviga minimalne plače s 1. 1. 2020 v podjetjih delodajalcih. Prosimo, če si vzamete nekaj minut in s klikom na povezavo pričnete z izpolnjevanjem ankete.

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.