Združenje kovinskih materialov in nekovin

Novice


Arhiv: Kdo, kdaj, kako in kje mora poročati pristojnim

Zavezanci, ki dajejo na trg manj kot 15 ton embalaže letno, imajo od 1. januarja letos nove obveznosti. Že lani so se morali vpisati v evidenco oseb, ki dajejo embalažo v promet, ter pričeti voditi evidence o embalaži, ki so jo dali v promet. Na podlagi evidenc morajo o tem tudi poročati ministrstvu za okolje najpozneje do 31. marca 2019.

Arhiv: Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, 23. feb. -1.mar. 2019

Podatek o gospodarski rasti v Sloveniji zadnjem četrtletju ni bil presenetljiv, ter smo ga dolžni interpretirati z določeno rezervo, tudi do 0,3 odstotne točke, zaradi morebitnih kasnejših revizij teh podatkov. Pričakovali smo sicer rast nekje pri 4%, vendar je odstopanje še nekako v obsegu pričakovane statistične napake, saj je bila rast v predhodnih četrtletjih višja od naših pričakovanj.

Arhiv: Ministrici Klampferjevi in ministru Počivalšku predstavljen model dolgoročnejšega napovedovanja potreb po kompetencah

Ministrici Kseniji Klampfer (MDDSZ) in ministru Zdravku Počivalšku (MGRT) je ekipa družbe Talum v sodelovanju z GZS predstavila karierno platformo za lažje napovedovanje potrebnih kompetenc in boljše povezovanje gospodarstva z izobraževalnimi ustanovami, ki je bila oblikovana v okviru pilotnega projekta razvoja človeških virov Strateškega razvojno-inovacijskega partnerstva (SRIP MATPRO). Z napovedovanjem potreb po kompetencah na karierni platformi bodo podjetja znala usmeriti svoje zaposlene v razvoj pravih kompetenc, hkrati pa bo Ministrstvo za izobraževanje na tej platformi dobilo informacije, s katerimi bodo lahko pravočasno in ustrezno prilagajali vsebine izobraževalnih programov od poklicnih do doktorskih izobraževanj.

Arhiv: Izpod peresa gravnega ekonomista GZS

V območju evra se je optimizem v storitvenem delu gospodarstva nekoliko okrepil, medtem ko je v industriji prvič po petih letih in pol upadel pod vrednost 50, kar pomeni krčenje industrijske proizvodnje. Zaposlenost se kljub temu še povečuje, predvsem v storitvenem delu gospodarstva, medtem ko v proizvodnji ostaja nespremenjena.

Arhiv: Videospot za promocijo poklicnega izobraževanja

Videospot poklicnega izobraževanja.

Arhiv: Proračun bolj ambiciozen od gospodarske rasti

Fokusni komentar: Proračun bolj ambiciozen od gospodarske rasti.

Arhiv: Izšla je avstrijska edicija Discover Slovenia

Izšla je avstrijska edicija Discover Slovenia. Revija v nemškem jeziku prikazuje gospodarska gibanja v slovenskem okolju ter poslovne rezultate slovenskega gospodarstva. Izpostavljena so podjetja, ki sodelujejo z Avstrijo, in so najbolj aktivna v izvozu, razvoju in dodani vrednosti.

Arhiv: Javni poziv delodajalcem za oddajo potreb po kadrovskih štipendistih za šolsko/študijsko leto 2019/2020

Namen javnega poziva je: - zbrati ponudbo kadrovskih štipendij v Republiki Sloveniji z namenom informiranja učencev, dijakov in študentov o vseh razpoložljivih kadrovskih štipendijah pred izbiro izobraževanja in s tem podporo njihovemu odločanju za izobraževanje glede na potrebe na trgu dela, - ponuditi delodajalcem enotno oddajanje potreb po kadrovskih štipendistih in promocijo potreb med učenci, dijaki in študenti.

Arhiv: DODATEK št. 2 h Kolektivni pogodbi za dejavnost kovinskih materialov in livarn Slovenije

20. novembra 2018 so predstavniki delodajalcev in delojemalcev podpisali Dodatek št. 2 h Kolektivni pogodbi za dejavnost kovinskih materialov in livarn Slovenije. Dodatek je začel veljati s 1. januarjem 2019 in se ga od tedaj dalje tudi uporablja. Dodatek je bil usklajen v procesu pogajanj med delodajalci in delojemalci, ki je potekal v drugi polovici leta 2018. Vsebuje novo tarifno prilogo in doloća najnižji polni znesek regresa za letni dopust za leto 2019, ki znaša 950€ in velja do določitve novega zneska.

Arhiv: FORMULA USPEHA ZA GOSPODARSKO ODLIČNOST

FORMULA USPEHA ZA GOSPODARSKO ODLIČNOST je: • Povečanje učinkovitosti javnega sektorja • Sprememba dohodninske lestvice v korist neto prejemkov • Usklajevanje izobraževanja in usposabljanja na delu z razvojnimi spremembami na trgu dela • Razvoj trga kapitala z vsemi finančnimi instrumenti, pridobivanje zaupanja in sprememba regulative • Vzpostavitev okolja za domače in tuje talente • Okrepitev menedžerskih praks

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.