Zapri

Novice


Arhiv: Projekt Polet: Imejte radi svojo hrbtenico


 

 

 

Ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa so povzročili resno pomanjkanje telesne dejavnosti in zato smo postali še bolj dovzetni za že sicer zelo razširjene bolečine v hrbtenici. Spremenjene razmere ne smejo predstavljati ovire pri skrbi za naše zdravje in dobro počutje. Čas je, da ponovno stopimo na pravo pot ter poskrbimo za svojo hrbtenico.

16. oktobra obeležujemo svetovni dan hrbteničnih bolezni in okvar, ki v Evropi sodijo med poglavitni vzrok odsotnosti z delovnega mesta. Ocenjuje se, da zaradi bolečin v hrbtenici trpi milijarda ljudi po vsem svetu. Bolečine v hrbtenici se sicer pogosto res krepijo s starostjo, pa vendar smo jim izpostavljeni že od rojstva in potem skozi celotno življenjsko obdobje ter so največji posamezni vzrok invalidnosti. Učinkovito upravljanje in preprečevanje sta ključnega pomena in letos izpostavljena še toliko bolj, saj smo zaradi pandemije bili primorani spremeniti svoj življenjski slog. Nove razmere pa ne pomenijo, da moram opustiti dobre prakse, le prilagoditi jih moramo trenutni situaciji. Težave s hrbtenico lahko omilimo z redno telesno dejavnostjo, s pravilno telesno držo, z odgovornim dvigovanjem bremen in z zdravimi delovnimi pogoji.

Preproste raztezne vaje za zdravo hrbtenico

Dolgotrajno neprekinjeno sedenje za pisalno mizo na delovnem mestu obremenjuje hrbtenico in vrat ter vodi v slabo držo in v zdravstvene težave. Za začetek je pomembno, da poskrbimo za pravilno namestitev mize, tipkovnice, miške in računalnika, tudi pri delu od doma. Opomnimo se na ravno sedenje in lepo držo, ki ne pripomore le k preprečevanju poškodb, temveč ugodno vpliva na metabolizem in izboljša produktivnost, pa tudi videti bomo bolje. Kot priporočajo strokovnjaki, so za dolgoročno preprečevanje bolečine v križu zelo koristni redni kratki sprehodi po pisarni ali hodniku in enostavne raztezne vaje, ki jih najdemo na spletu in jih lahko izvajamo doma. Privoščimo si jih dnevno ter naredimo nekaj zase in za našo hrbtenico!

VIR

 

    

Projekt POLET sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

 

 

 

Fotogalerija

 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.