Gospodarska Zbornica Slovenije | Arhiv: Zadnje informacije glede razmer na energetskih trgih
   Zapri

Arhiv: Zadnje informacije glede razmer na energetskih trgih

Predsednik vlade dr. Robert Golob je na današnji predstavitvi proračunskih dokumentov v Državnem zboru RS vse javne ustanove in gospodarske subjekte, ki ne dobijo ponudbe za nakup električne energije za letos pozval, naj se obrnejo na ministrstvo za infrastrukturo, kjer imajo skupno rešitev za takšne primere. Tistim, ki nimajo sklenjenih pogodb o dobavi električne energije za naslednje leto, pa priporoča, naj počakajo do konca meseca, saj bodo na evropski ravni sprejete spremembe pravil energetskega trga, po katerih bodo cene energentov nižje in omejene.

Premier Golob je sicer ponovil priporočilo vlade, ki ga je ta objavila že prejšnji teden. Vlada pričakuje, da se bodo evropski voditelji glede reforme skupnega energetskega trga uspeli dogovoriti na srečanju 20. in 21. tega meseca. Na zadnjem srečanju evropskih ministrov, pristojnih za energetiko, 30. septembra so se ti že dogovorili za t. i. kapico na ceno elektrike, ki je proizvedena s tehnologijami, cenejšimi od plinskih elektrarn, in sicer na največ 180 evrov na megavatno uro proizvedene elektrike, vendar le za srednja in mala podjetja. Odločitev glede velikih, energetsko intenzivnih podjetij naj bi sprejeli na naslednjem srečanju ministrov.

V pričakovanju dogovorov na evropski ravni se bo ta teden ponovno sestala tudi krizna skupina, ki jo sestavljajo predstavniki gospodarstva in vlade. Skupina je zadolžena, da do konca meseca pripravi nabor ukrepov, ki bodo celovito obravnavali pomoč podjetjem za lažje soočanje z energetsko krizo.

Fotogalerija