Novice
GZS

Arhiv: FURS bo s pomočjo davčnih blagajn nadziral tudi delo in zaposlovanje na črno

Finančna uprava želi seznaniti lastnike davčnih blagajn in njihove zaposlene, da bodo izdani računi v sistemu davčnih blagajn pomemben element za namene nadzora dela in zaposlovanja na črno. Oznaka fizične osebe, ki izda račun z uporabo elektronske naprave je namreč sestavni del računa. Podatki o tej osebi se bodo za vsak izdan račun pošiljali na finančno upravo, ki bo z analizo tveganja v okviru svojih pristojnosti preverjala morebitne kršitve obsega opravljenega dela legalnih zaposlitev in davčne zakonodaje, prav tako pa bo na terenu preverjala dejansko identifikacijo fizičnih oseb, ki izdajajo račune.

Arhiv: Davčne blagajne za zdaj uporablja le 10 % zavezancev

2. januar 2016, ko bo obvezno uporabljati davčne blagajne, se nezadržno bliža. V naslednjih sedmih delovnih dneh bo moralo skoraj 90 % zavezancev pridobiti vse potrebno za uporabo davčne blagajne. Po predvidevanjih naj bi davčne blagajne uporabljalo okrog 70.000 zavezancev, trenutno pa jih uporablja le 7.000. Nekoliko višji je odstotek tistih, ki so si že pridobili namensko digitalno potrdilo, ki je nujno za delovanje davčne blagajne. Takšnih zavezancev je 26.000 ali dobra tretjina.

Arhiv: Oktobra smo beležili nadaljevanje zmerne rasti porabe električne energije v industriji

Oktobra smo že deseti mesec zapored beležili rast porabe električne energije v industriji glede na enako lansko obdobje. S 3,7% je bila nekaj manjša kot je bila septembrska (4,5%).

Arhiv: Odprtje konzulata Republike Slovenije v Estoniji

V petek 27. novembra 2015 je veleposlanik Kajzer ob prisotnosti estonske zunanje ministrice Marine Kaljurand svečano odprl konzulat Republike Slovenije, ki ga vodi častni konzul in ugledni estonski odvetnik gospod Tõnis Tamme. Slovenski konzulat se nahaja v samem centru mesta Tallinn v poslovni zgradbi City Plaza na Tartu road 2.

Arhiv: Pametna specializacija: predstavitev razpisov na področju RRI

Na petkovi konferenci se je prek 400 udeležencev seznanilo s svežnjem ukrepov na področju raziskav, razvoja in inovacij. Poudarek je bil na predstavitvi ciljev, pogojev in meril skupnega razpisa »Izboljšanje mednarodne konkurenčnosti in odličnosti raziskav za sodelovanje v verigah vrednosti«. Dogodek je potekal v organizaciji Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), Službe Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Arhiv: Prenos v živo: Pametna specializacija

Vse zainteresirane obveščamo, da je današnji dogodek možno spremljati v živo preko spleta. Za ogled preko spleta je potrebna registracija na povezavi http://s4.mitv.si. Po dogodku bo na istem spletnem mestu na voljo video posnetek.

Arhiv: Davčne blagajne: po novem letu obvezno obvestilo o računu in obveznosti kupca

Vsi uporabniki davčnih blagajn ali vezanih knjig računov morajo najpozneje 2. 1. 2016 v poslovnem prostoru na vsaki elektronski napravi za izdajo računov ali drugem kupcu vidnem mestu objaviti obvestilo o obveznosti izdaje računa in izročitve računa kupcu ter obveznosti kupca, da prevzame in zadrži izdani račun (obvestilo).