Z ministrico o problematiki uvoza žit in moke
Z namenom reševanja problematike glede uvoza žit in moke iz Ukrajine so se s predstavniki mlekarskih podjetij in podjetij iz proizvodnje krmil udeležili sestanka pri ministrici za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano. Namen sestanka je bil, ministrici predstaviti glavne težave, s katerimi se sooča sektor in kakšen bo vpliv na žetev 2023.
Ministrica se zaveda problema sektorja žit, posebej pšenice, ki se sooča s padanjem odkupnih cen, polnimi skladišči in visokimi vhodnimi stroški. Na to je opozorila tudi na majskem Svetu ministrov, kjer je poudarila, da je Slovenija, zaradi majhnega tržišča, zelo podvržena sekundarnim učinkom zaradi presežkov na trgu EU in s tem nihanju cen. Še posebej skrbi, kakšni bodo odkupni pogoji ob žetvi in kako se bo lahko zagotovil ustrezen odkup pšenice.
MKGP je naklonjen sprejemu tretjega paketa ukrepov na ravni EU in uporabi preostalih sredstev kmetijske rezerve, ki pa mora državam članicam omogočiti izbiro sektorjev in omogočiti možnost sofinanciranja. Podpira tudi izboljšanje trenutnega SKP sistema za obvladovanje tveganj in kriz. Sestanka so se udeležili tudi predstavniki ZZS, KGZS in SKS.
Robotika v kmetijstvu
Praktični prikazi uporabe različnih tipov kmetijske mehanizacije skozi čas, strokovna predavanja, okrogla miza in prikaz sodobnih tehnologij, ki so jih razvili na Univerzi v Mariboru, Univerzi v Ljubljani, Kmetijskem inštitutu in v nekaterih slovenskih podjetjih, je bilo v ospredju dogodka Robotika v kmetijstvu, ki ga je organiziral Kmetijski inštitut Slovenije na Selekcijsko-poskusnem centru Ptuj.
V okviru praktičnih prikazov je bilo predstavljeno delovanje pametnega pršilnika, drona s hiperspektrom in multispektrom, študentskega mini poljskega robota ter avtonomnega mobilnega robotskega sistema, nadgrajenega s strojnim vidom, ki omogoča avtomatsko zaznavanje in pobiranje stebelne zelenjave, npr. špargljev. Predstavili so tudi inovativno platformo za digitalno kmetovanje Cropwise, ki omogoča povezavo več kmetijskih pomembnih podatkovnih baz. Na okrogli mizi so govorci izpostavili različne vidike posodobitve kmetijske panoge in vpliv vpeljave sodobnih tehnologij na sonaravno kmetovanje, pomen interdisciplinarnega pristopa pri razvijanju digitalnih rešitev v kmetijstvu ter uporabno vrednost tovrstnih tehnologij z vidika trajnosti.
Načini in možnosti uporabe živil, ki niso več namenjena prehrani ljudi
Za vzpostavitev sistema uporabe živil, ki niso več namenjena prehrani ljudi, za uporabo v krmi za živali, potrebujemo nacionalni okvir, ki bo primeren za specifične tokove teh živil v Republiki Sloveniji. Okvir, ki bo optimalen za ohranjanje njihove hranilne vrednosti, pri čemer moramo nujno ohraniti najvišje standarde varnosti krme, da ne bomo ogrozili zdravja in dobrobiti živali, kakovosti njihovih proizvodov ter zdravja ljudi. Vse to je del raziskave v okviru ciljnega raziskovalnega programa »Načini in možnosti uporabe živil, ki niso več namenjena prehrani ljudi kot alternativnih krmil za rejne in družne živali«. V njej bodo sodelovali tudi predstavniki strokovne službe GZS-ZKŽP z znanjem v okviru posvetovalne skupine.
Letno srečanje UNESDA
Številne teme, aktualne za sektor brezalkoholnih pijač, med drugim nova zakonodaja s področja embalaže, kavcijski sistem, dobre prakse držav članic na področju implementacije prostovoljnih zavez odgovornosti (izboljšanje hranilne sestave, oglaševanje, odgovorno obnašanje v šolah), uporaba sladil, varnost pijač, obdavčitve sladkih pijač, označevanje in druge so bile v ospredju letnega srečanja evropskega združenja za brezalkoholne pijače UNESDA, ki je potekalo Bratislavi. V treh dneh so se zvrstili sestanki Odbora za zakonodajo in znanost, Odbora za trajnost, okolje in embalažo, Odbora za strateško komuniciranje, Odbora sekretarjev nacionalnih združenj, letno srečanje pa je zaokrožila generalna skupščina.
Na sestanku Odbora za zakonodajo in znanost je bilo govora o strategiji FDE glede varnosti živil, oceni učinka posameznih sestavin s strani EFSA (aspartam, benzojska kislina, sulfiti, saharozni estri maščobnih kislin ipd.), napredku na področju določitve najvišjih ravni za vitamine in minerale (določen UL za vitamin B6 se je skoraj prepolovil), poljskem predlogu glede uvedbe omejitve prodaje energijskih pijač, mlajšim od 18 let, o poročilu znanstvenega odbora Nutri-Score za pijače, ki v primerjavi s sedanjim sistemom točkovanja, obravnava nizkokalorična sladila kot nezaželeno hranilo.
Govora je bilo tudi o novostih na področju materialov, ki prihajajo v stik z živili ter o zakonodajnem okvirju za trajnostni živilski sistem (FSFS), kjer se pričakuje zamik pri objavi predloga.
Odbor za zakonodajo in označevanje živil o novostih
Predstavitev novosti na evropski in nacionalni ravni je bila osrednja tema redne seje Odbora za zakonodajo in označevanje živil pri GZS-ZKŽP. Predstavljene so bile aktivnosti, vezane na predlog delegirane uredbe glede spremembe priloge X k Uredbi (EU) 1169/2011. Stališča držav članic so do predloga zelo različna. Slovenija se v večjem delu strinja s stališčem, ki ga je GZS-ZKŽP naslovila na UVHVVR (pomeni, da podpirajo prostovoljno dopolnitev zapisa). Časovni okvir za ta predlog še ni določen, vendar ga bo Komisija verjetno poskušala uveljaviti.
Predlogi, vezani na ostala področja zakonodaje o informiranju potrošnikov, se še pričakujejo. Verjetno bodo ti na voljo šele v tretji četrtini 2023. Tudi objava predloga za trajnostni živilski okvir (FSFS) se je zamaknila in verjetno ne bo na voljo septembra letos. V nadaljevanju so bile predstavljene še novosti, vezane na zelene trditve, dobrobit živali, krčenje in deforestacijo gozdov, vitamine in minerale. Pričakuje se tudi prenova tržnih standardov in direktiv v smeri ciljev Strategije „od vil do vilic“, da se zagotovi uporaba in ponudba trajnostnih proizvodov/surovin.
Predstavljeno je bilo tudi poročilo o posodobitvi sistema Nutri-Score za pijače, novosti glede označevanja alkoholnih pijač ter določene nacionalne iniciative. Na nacionalnem nivoju se pričakuje prenova Zakona o vinu, kjer bo med drugim potekala razprava tudi na temo shem kakovosti in tradicionalnih izrazih. Udeleženci so bili ponovno seznanjeni glede predloga akta EU za spremembo t.i. direktiv o zajtrku. Predlogi sprememb so trenutno v fazi obravnav na ravni EU in držav članic.
18 piv prejelo znak »Pivo odlične kakovosti 2023«
GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij je podelila 18 znakov »Pivo odlične kakovosti 2023«, skupaj 7 podjetjem, v okviru 3. senzoričnega ocenjevanja piva, ki je potekalo v sodelovanju z Inštitutom za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije. Strokovni senzorični panel je skupno ocenil 36 piv iz 10 pivovarn. Znak »Pivo odlične kakovosti 2023« je zaslužilo 18 piv iz naslednjih različnih kategorij (ale piva, ležak piva in specialna piva).
Prejemniki znaka »Pivo odlične kakovosti 2023« so podjetja: Frizi Beer, Kraft pivovarna Dejan Kranjc s.p., MSOS S.P., PE Pivovarna Zajc, Pivovarna Haler, Miran Doberšek, s.p., Pivovarna Laško Union d.o.o., Savinjska pivovarna d.o.o., SMK d.o.o., Pivovarna Mahnič in Time Brewery proizvodnja piva in druge storitve d.o.o..
Na senzorično ocenjevanje podjetja iz sektorja pivovarstva prijavijo vzorce piva, za katere menijo, da bi lahko zadostili kriterijem odlične kakovosti za pridobitev znaka »Pivo odlične kakovosti«. Senzorično ocenjevanje piva prispeva k promociji lokalnih piv odlične kakovosti ter celotnega sektorja pivovarstva.