Komisija je izdala Smernice o postopkih določanja vrednosti ostankov reziduov (MRL) v skladu z 6. in 11. členom Uredbe (ES) št. 396/2005 in 8. členom Uredbe (ES) št. 1107/2009. Smernice so namenjene zagotavljanju jasnosti glede postopkov, časovnih okvirov in posebnih okoliščinah v zvezi s postopkom določanja vrednosti ostankov reziduov. Morebitne zamude pri postopkih določitve MRL-jev bodo imele vpliv na odobritev uporabe fitofarmacevtskega sredstva na nacionalni ravni. Zato je nujno, da se določijo roki in odgovornosti v izogib nepotrebnim zamudam.
Zaradi pozitivnih izkušenj z "akrilamidnim Toolboxom", ki ga je razvila Evropska živilska industrija pod vodstvom FoodDrinkEurope za zmanjšanje akrilamida v hrani, je nemško združenje živilskega sektorja predlagalo razvoj zbirke orodij za 3-MCPD estre in glicidil estre. Zbirko je razvila skupina predstavnikov nemškega živilskega sektorja, raziskovalnih inštitutov in zasebnih laboratorijev pod vodstvom nemškega živilskega združenja (BLL). Zbirka vsebuje testirana "orodja" za celotno verigo preskrbe s hrano. To bo omogočilo posameznemu uporabniku dostopati do znanja in izkušenj, ki so na voljo v raziskavah in praksi, da bi zmanjšali ravni 3-MCPD estrov in glicidil estrov v svojih proizvodih. Namen zbirke je, da se jo uporabi kot smernice, za pomoč pri zagotavljanju zaščite zdravja potrošnikov.
Zaključki poročila o nasičenih ogljikovodikih in mineralnih oljih aromatskih ogljikovodikov so, da je zavest kaj mineralna olja so zelo nizka, da so informacije o tem kaj ta olja so sicer dostopna, vendar so dostikrat spregledana, zato je potrebno izboljšati razumevanje o tem kaj so mineralna olja nasičenih ogljikovodikov (MOSH) in mineralna olja aromatskih ogljikovodikov (MOAH).
Komisija je pregledala poročilo o stanju izvajanja HACCP-a v EU in možnih področjih za izboljšanje, ki ga je pripravil Urad za prehrano in veterinarstvo (FVO). Še najbolj se je zdelo pomembno razširiti dokument s smernicami. Namesto da se osredotoča le na postopke, ki temeljijo na HACCP-u, imajo smernice bolj celosten pristop, ki zajemajo tako prerekvizite in HACCP znotraj sistema vodenja varnosti živil, vključno s prilagodljivostjo za nekatera podjetja. Komisija je imela vrsto srečanj s strokovnjaki iz držav članic, da bi preučili in dosegli soglasje o teh vprašanjih.
Člani Združenja kmetijskih podjetij so se sestali glede odprtih tem vezanih na ta sektor.
Sestanek s predstavnico GIZ Meso izdelki na temo izhodišč za pripravo predloga glede obveznega označevanja porekla mesa na jedilnih listih javnih zavodov in v HORECA.
Potekal je sestanek delovne skupine za govedorejo za oblikovanje 1. stebra (Surovine in trajnostna raba virov), v okviru projekta SRIP HRANA. V razpravi so bila podana izhodišča kaj je v sektorju govedoreje potrebno za večjo produktivnost, učinkovitost in konkurenčnost. Izhodišča bodo osnova za pripravo akcijskega plana.
Sestanek s predstavnico Univerze v Mariboru na temo projekta SRIP za poglavje o varnosti živil ter napredni opremi in tehnologijah.
Aktivna predstavitev Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij na dogodku v organizaciji Biotehniške fakultete UL, namenjenem agronomom, zootehnikom in živilcem.
Potekal je sestanek delovne skupine za perutninarstvo za oblikovanje 1. stebra (Surovine in trajnostna raba virov), v okviru projekta SRIP HRANA. V razpravi so bila podana izhodišča kaj je v sektorju perutninarstva potrebno za večjo produktivnost, učinkovitost in konkurenčnost. Izhodišča bodo osnova za pripravo akcijskega plana.