Združenje kovinskih materialov in nekovin

Novice


Arhiv: Novo osrednje spletno mesto gov.si

S 1. julijem 2019, je objavljeno novo osrednje spletno mesto državne uprave GOV.SI, ki na enem mestu združuje predstavitvene vsebine ministrstev, vladnih služb, organov v sestavi in upravnih enot. Spletno mesto GOV.SI, dostopno na naslovu www.gov.si, na prenovljen in uporabniku prijaznejši način na enem mestu zagotavlja vsebine organov državne uprave.

Arhiv: Podpisan Sporazum o medsebojnem sodelovanju med DIHT, GZS in AHK Slovenija

Sporazum predstavlja temelj za tesnejše sodelovanje med slovenskimi in nemškimi gospodarskimi zbornicami in tako pomaga slovenskim podjetjem pri iskanju novih poslovnih možnosti s 3,6 milijona nemških podjetij.

Arhiv: Znižanje zalog ter koledarski učinek znižala gospodarsko rast na 3,2 %

Sezonsko prilagojena rast v prvem četrtletju 2019 je pri 3,7 % ostala na podobnih ravneh kot v predhodnem četrtletju ter podaja boljšo sliko o tekoči gospodarski dinamiki. Ta rast je bila nižja od naših pričakovanj (4,0 %), kar je predvsem posledica znižanja zalog pri podjetjih ter negotovosti v mednarodnem poslovnem okolju. Rast potrošnje bi lahko bila v drugem četrtletju 2019 nekoliko nižja, predvsem zaradi slabšega vremena, kar naj bi del rasti preneslo v drugo polletje 2019. Ohranjamo oceno o najverjetnejši gospodarski rasti v razponu med 3 in 3,5 % v 2019.

Arhiv: Nevarnosti dviga minimalne plače

V dejavnostih z nizko dodano vrednostjo in regijah z nizkimi plačami bodo spremembe v naslednjem letu neugodne za gospodarstvo.

Arhiv: Uporaba zrcalnih oznak pri razvrščanju odpadkov

Odpadki, opredeljeni kot odpadki z zrcalnimi oznakami, se štejejo za nevarne odpadke, dokler niso njihove nevarne lastnosti ovrednotene.

Arhiv: Razbremenitev regresa za letni dopust

V Uradnem listu RS št. 28/2019 z dne 3. 5. 2019 so objavljene spremembe Zakona o dohodnini (ZDoh) in Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ), ki omogočajo razbremenitev izplačila regresa za letni dopust od plačila dohodnine in socialnih prispevkov v višini 100 % povprečne bruto plače. Obenem določajo tudi postopek vračila že izračunane in odmerjene akontacije dohodnine v letu 2019 v primerih, ko so delodajalci regrese že izplačali.

Arhiv: Demografijo krepi predvsem priseljevanje

Število prebivalstva se v Sloveniji še krepi, in predvsem zaradi priseljevanja. V letu 2018 se je povečalo za 14.028, pri čemer se je število državljanov Slovenije zmanjšalo za skoraj 2.300, število tujih državljanov pa se je povečalo za več kot 16.300 (13,4 %). Preberite tudi o obetih za investicije v predelovalnih dejavnostih, ki so visoki kljub nižjim pričakovanjem ter o vzhodnih in severnih sosedih, ki so več kot nadomestili manjkajoče italijanske goste.

Arhiv: Kako zagotoviti predpisano ravnanje z odpadno embalažo, ki je nevarni odpadek?

Do 31. marca so morali letos prvič poročati o embalaži, ki so jo v preteklem letu dali v promet, vsi embalerji, pridobitelji blaga ter proizvajalci in pridobitelji embalaže, ne glede na količino embalaže, ki jo dajejo na trg. Ni presenetljivo, da se v povezavi s poročanjem pojavlja izredno veliko vprašanj, posebej v povezavi z embalažo, v kateri je embalirano nevarno blago

Arhiv: 51. podelitev Nagrad GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke

V četrtek, 7. marca 2019 je v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani, potekala ze 51. podelitev Nagrad GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke. Slavnostni govornik na podelitvi je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in dr. Miha Kos, doktor fizike ter ustanovitelj in vodja Hiše eksperimentov. Dogodka se je udeležilo preko 600 udeležencev.

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.