Združenje kovinskih materialov in nekovin

Novice


Arhiv: GZS uspela s ključnimi predlogi dopolnitev NEPN-a

Vlada Republike Slovenije je konec februarja sprejela nov Celoviti nacionalni energetski in podnebni načrt Republike Slovenije (NEPN), ki določa energetske cilje, politike in ukrepe Slovenije do leta 2030. V prihodnjih dneh bo Slovenija dokument posredovala v Bruselj. Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) smo s sprejetim načrtom lahko zadovoljni, saj so - drugače kot v verziji NEPN 4.1, ki je bila dana v javno razpravo - v njem upoštevane ključne pripombe in sugestije gospodarstva, ki smo jih izpostavljali v dialogu s pristojnimi institucijami.

Arhiv: ZARADI PANDEMIJE ODPOVEDANO - Izhodna delegacija na temo Digitalne transformacije, asistenčnih sistemov in umetne inteligence v Smart Learning Factory

Vabimo vas, da se udeležite delavnice na temo digitalne transformacije, asistenčnih sistemov in umetne inteligence, ki bo potekala od 22. 4. do 23. 4. 2020 v Smart Learning Factory v Augsburgu (Nemčija). Prednost delegacije je pridobivanje praktičnih znanj s področja digitalizacije podjetij in avtomatizacije procesov v enem od najboljših učnih centrov za to področje v Evropi. Delavnice temeljijo na praktičnem delu posameznika in na pridobivanju znanj za samostojno implementacijo digitalizacije in avtomatizacije procesov v organizaciji.

Arhiv: Slovenska industrija na poti krožnih in podnebno nevtralnih izdelkov - ključna slovenska metalurška podjetja danes z ministroma Počivalškom in Zajcem o izzivih evropskega zelenega dogovora in domačih strateških dokumentih (NEPN)

Ljubljana, 19. februar 2020 – Slovenska metalurška podjetja so po energetski učinkovitosti svojih proizvodnih procesov in z nizkimi izpusti toplogrednih plinov (TGP) med najboljšimi na svetu. V svojih procesih uporabljajo trenutno najboljše dostopne tehnike in aktivno vlagajo v izdelke z nizkim oz. ogljično nevtralnim odtisom. Za prihodnost planeta je krožno gospodarstvo edina logična usmeritev, zato pozdravljajo usmeritve Evropskega zelenega dogovora, pri čemer pa slovensko državo pozivajo, da si Slovenija kot izrazito izvozno usmerjena država ne more privoščiti, da bi pogoje za gospodarstvo zaostrila bolj kot druge države.

Arhiv: Vprašalnik - učinki uveljavitve izplačila MP

Spoštovani člani Združenja kovinskih materialov in nekovin. Vljudno vas naprošamo, da namenite 5-10 minut svojega časa anketi, ki smo jo oblikovali na GZS v mislih na spremembe, ki so povezane z učinki dviga minimalne plače s 1. 1. 2020 v podjetjih delodajalcih. Prosimo, če si vzamete nekaj minut in s klikom na povezavo pričnete z izpolnjevanjem ankete.

Arhiv: Stališča in predlogi GZS glede NEPN 4.1

GZS je danes na pristojne institucije posredovala svoje stališče in predloge glede Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta, v katerem poziva k pripravi NEPN 5.0, ki naj uskladi naše energetske možnosti in s tem ob spoštovanju trajnosti ohrani zanesljivo oskrbo z energijo ob konkurenčnih cenah. NEPN 4.1. namreč ne gradi samostojne in neodvisne Slovenije, temveč jo spravlja v odvisnost od tuje tehnologije, tujega znanja in tuje energije in namesto stabilnega, predvidljivega in konkurenčnega poslovnega okolja ponuja energetsko revščino državljanom in oslabitev konkurenčnosti industrije.

Arhiv: GZS: Nacionalni energetski in podnebni načrt žrtvuje slovensko industrijo

GZS je 31. januarja, na predsednika Vlade RS ter na ministre za gospodarski razvoj in tehnologijo, infrastrukturo ter okolje in prostor naslovila poziv, da se dokument NEPN 4.1 zavrne, saj je škodljiv tako za konkurenčnost gospodarstva kot za blaginjo prebivalcev Slovenije.

Arhiv: Vesna Nahtigal nova direktorica GZS-Združenja kovinskih materialov in nekovin

31. 12. 2019 je vodenje GZS-Združenja kovinskih materialov in nekovin (ZKMN) zaradi upokojitve zaključil dolgoletni sodelavec mag. Martin Debelak. Na mesto direktorice je bila s sklepom Upravnega odbora združenja imenovana koordinatorka SRIP-a MATPRO Vesna Nahtigal z Inštituta za kovinske materiale in tehnologije (IMT), ki je z novim letom prevzela tudi naloge Izvršne direktorice za industrijsko politiko na Gospodarski zbornici Slovenije.

Arhiv: Dodatek št. 3 h Kolektivni pogodbi za dejavnost kovinskih materialov in livarn Slovenije

23. decembra 2019 so predstavniki delodajalcev in delojemalcev podpisali Dodatek št. 3 h Kolektivni pogodbi za dejavnost kovinskih materialov in livarn Slovenije.

Arhiv: Izšla je avstrijska edicija Discover Slovenia

Izšla je avstrijska edicija Discover Slovenia. Revija v nemškem jeziku prikazuje gospodarska gibanja v slovenskem okolju ter poslovne rezultate slovenskega gospodarstva. Izpostavljena so podjetja, ki sodelujejo z Avstrijo, in so najbolj aktivna v izvozu, razvoju in dodani vrednosti.

Arhiv: Javni poziv delodajalcem za oddajo potreb po kadrovskih štipendistih za šolsko/študijsko leto 2019/2020

Namen javnega poziva je: - zbrati ponudbo kadrovskih štipendij v Republiki Sloveniji z namenom informiranja učencev, dijakov in študentov o vseh razpoložljivih kadrovskih štipendijah pred izbiro izobraževanja in s tem podporo njihovemu odločanju za izobraževanje glede na potrebe na trgu dela, - ponuditi delodajalcem enotno oddajanje potreb po kadrovskih štipendistih in promocijo potreb med učenci, dijaki in študenti.

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.