Združenje kovinskih materialov in nekovin

Novice


Arhiv: Skupščina GZS

Ministrica za zdravje je tik pred današnjo skupščino GZS odpovedala svojo udeležbo. To potrjuje, da Vlada RS nima posluha za konkurenčnost slovenskega gospodarstva niti za zaposlene v gospodarstvu, ki jih očitno želi še dodatno obremeniti, ne pa razbremeniti, so se strinjali člani Skupščine. Bojan Ivanc je spregovoril o mitih in resnicah o javni upravi. Posebej je poudaril nevarnost plačnih zahtev v javnem sektorju, ki povzročajo pritisk na plače v zasebnem sektorju ter zmanjšujejo izvozno konkurenčnost. Rast mase plač se ne preliva dovolj hitro v potrošnjo, v povezavi z nefleksibilnostjo trga dela pa obstaja ob morebitni novi krizi nevarnost ponovitve negativne spirale iz 2009-2013: stečaji, višanje davčnih bremen za preostale, in izgubo konkurenčnosti. Njegova prezentacija je v prilogi.

Arhiv: Posebni izjavi o aktualnih razmerah in zdravstveni reformi

Vlada RS je v zadnjih mesecih sprejela nekaj odločitev, ki jasno kažejo, da ne opravlja vloge dobrega gospodarja javnih blagajn v imenu davkoplačevalcev in da s tem resno poslabšuje poslovno okolje in konkurenčnost slovenskega gospodarstva. Obenem pa zapostavlja večino zaposlenih v gospodarstvu, ki bodo ob takšni politiki, poleg gospodarstva, najbolj dodatno obremenjeni pri svojih plačah.

Arhiv: Pasti sprostitve cen naftnih derivatov

Predlog Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, da cene goriv ob avtocestah in hitrih cestah ne bodo več nadzorovane, bo povečal breme gospodarstvu in potrošnikom. Cena 50-litrskega rezervoarja bo lahko ob cestah višja tudi do 7,5 EUR. Konkurenčne cene energentov so želja vsakega gospodarstva, ki jih uporablja tako kot svoje vhodne surovine pri proizvodnem procesu kot v transportu blaga do naročnika in plačilu stroškov za prevoz zaposlenim. Večletna pobuda naftnih trgovcev z gorivom je na prvi pogled povsem legitimna, saj se je država že odrekla uravnavanju cen električne energije in plina. Marža trgovcev predstavlja pri pogonskih gorivih okoli 7 do 8-odstotni delež v končni maloprodajni ceni.

Arhiv: Predlog predpisa Zakon o vajeništvu

Predlog predpisa Zakon o vajeništvu

Arhiv: Bruselj za razvojni proračun, Ljubljana pa ne

Večji prilivi zaradi stopnje davka od dohodka pravnih oseb pomenijo 3.000 manj delovnih mest. Predlog proračuna za leti 2017 in 2018 lahko ocenimo kot bistveno premalo razvojen, osredotočen na tekočo porabo in javni sektor. Nujno potrebne reforme so žal spet potisnjene v prihodnost, v mandat nove vlade po letu 2019.

Arhiv: Novosti Zakona o trošarinah (ZTro-1), seminar

Seminar Novosti Zakona o trošarinah (ZTro-1) je namenjen vsem, ki se v okviru svoje dejavnosti ukvarjate s trošarinskimi izdelki (alkoholom in alkoholnimi pijačami, tobačnimi izdelki, energenti in električno energijo) in se želite seznaniti s pomembnimi spremembami.

Arhiv: Konferenca REC 2016

3. konferenca Sekcije zbiralcev in predelovalcev kovinskih in nekovinskih odpadkov » Kako do reciklažnih ciljev 2020? « dne 13. in 14. oktober 2016 , Kongresni center, Rogaška Slatina.

Arhiv: Dan inovativnosti 2016

Na konferenci bomo govorili o programih EU, ki nudijo finančno podporo za raziskave in inovacije do leta 2020 ter na kakšen način lahko te programe podjetja izkoristijo za svoje razvoje strategije.Organizirali bomo individualne sestanke med raziskovalci in podjetji. Že 14. bomo podelili priznanja najboljšim inovacijam na nacionalni ravni.

Arhiv: Raziskave in razvoj? Država na račun podjetij dodatno polni proračun!

Retroaktivni pregledi podjetij, s katerimi se preverja njihova upravičenost do davčne olajšave za raziskave in razvoj do leta 2012 nazaj, so nezakoniti in neupravičeni. Finančna uprava v zadnjih mesecih preverja upravičenost številnih slovenskih podjetij do uveljavljanja davčne olajšave za raziskave in razvoj, in to od leta 2012 naprej. Pri tem upošteva kot merilo, da šteje kot raziskava in razvoj le tista dejavnost, v kateri je prisoten element novosti in razreševanja znanstvene oz. tehnološke nejasnosti v svetovnem merilu.

Arhiv: Tudi v juniju se je nadaljevala rast porabe električne energije v industriji

V juniju se je nadaljevala skromna rast porabe električne energije v industriji, ki je znašala 1,4% glede na enako obdobje lani (maja smo beležili 1,2% rast). Pri neposrednih uporabnikih pa smo junija beležili 3,1% padec porabe, medtem ko je maja je znašal 4,9%.

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.