Zapri

Novice


Arhiv: Kazalci Slovenije - Z današnjim dnem je Slovenija prevzela predsedovanje Svetu EU.

Z današnjim dnem je Slovenija prevzela predsedovanje Svetu EU.

Arhiv: DODATEK št. 4 h Kolektivni pogodbi za dejavnost kovinskih materialov in livarn Slovenije

DODATEK št. 4 h Kolektivni pogodbi za dejavnost kovinskih materialov in livarn Slovenije, ki bo od petka 2.7.2021, objavljen tudi v Uradnem listu.

Arhiv: Pet izgubljenih mest na lestvici konkurenčnosti kot resno opozorilo

Slovenija je na IMD lestvici konkurenčnosti inštituta zdrsnila za pet mest, na 40. mesto med 64 državami. Svojo uvrstitev je poslabšala predvsem na področjih poslovne in vladne učinkovitosti ter pri infrastrukturi, medtem ko jo je izboljšala pri gospodarski uspešnost. Pri digitalizaciji v podjetjih so nujni odločnejši koraki in učinkovitejša zakonodaja. Na GZS tudi menimo, da je tako vajencev kot tujih usposobljenih strokovnjakov v podjetjih premalo in bi bilo potrebno, s ciljem dviga konkurenčnosti slovenskega gospodarstva, ta delež povečati.

Arhiv: Energetsko intenzivna industrija želi evropske pogoje poslovanja

Pričakujem, da bo energetsko intenzivna industrija dobila v Sloveniji mesto, kot ga taki industriji daje evropski zeleni dogovor, je povedal Tibor Šimonka, ki bo 28. maja prevzel mesto predsednika Gospodarske zbornice Slovenije.

Arhiv: Vprašalnik o interesu koriščenja nepovratnih sredstev v novem finančnem obdobju ter podpornih storitvah GZS

Za naše člane smo pripravili kratek vprašalnik o interesu koriščenja nepovratnih sredstev v novem finančnem obdobju ter podpornih storitvah GZS za te namene.

Arhiv: Znana kandidata za predsednika GZS

27. maja 2021 poteče mandat dosedanjemu predsedniku Gospodarske zbornice Slovenije Boštjanu Gorjupu. Po Pravilniku o volitvah organov GZS sta bili v roku vloženi dve kandidaturi za novega predsednika GZS. Kandidata sta: Tibor Šimonka, SIJ - Slovenska industrija jekla, d.d.in Simon Franko, BASF SLOVENIJA, trgovsko in proizvodno podjetje, d.o.o.

Arhiv: Davčne spremembe dvigujejo konkurenčnost plačanih delovnih mest strokovnjakov in spodbujajo zeleno transformacijo

Predlagane davčne spremembe so zelo obsežne in na področju razbremenitve dela res korenite. Slovenija takšne reforme do sedaj še ni izvedla, ker je bila glavnina razbremenitev postopna ali pa javno-finančno uravnotežena z uvedbo novih obremenitev.

Arhiv: UO GZS o prihodnjih protikoronskih ukrepih za pomoč gospodarstvu

»Na Gospodarski zbornici Slovenije strukturirano sledimo vsem spremembam zakonodaje, preverjamo njene učinke na gospodarstvo ter sprejemamo pobude svojih članov,« je uvodoma dejal predsednik GZS Boštjan Gorjup. Na današnji seji so se želeli člani UO seznaniti s pogledom gospodarskega ministra na obrise novega zakonodajnega paketa za pomoč gospodarstvu ter druga dva ukrepa, ki sta vezana na likvidnosti položaj tistega dela gospodarstva, ki ga je pandemija posebej prizadela.

Arhiv: Minister Vizjak: »Z zakonodajo in boljšo organiziranostjo bomo pospešili postopke umeščanja v okolje in prostor in to brez negativnih vplivov na okolje«

Ljubljana, 19. 4. 2021 – Minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak je na spletni predstavitvi predlogov za reorganizacijo in debirokratizacijo procesov Ministrstva za okolje in prostor (MOP) uvodoma poudaril, da je MOP povezan z vsemi pomembnimi razvojnimi projekti v državi.

Arhiv: Podaljšanje moratorijev kreditov za posojila

Ljubljana, 19. april 2021 - Gospodarska zbornica Slovenije je na predsednika vlade in pristojni ministrstvi naslovila poziv po podaljšanju moratorijev kreditov za posojila do konca leta 2021 za tiste panoge, ki zaradi epidemije COVID-19 ne morejo poslovati ter predlog poenostavitve poroštvene sheme.

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.