Gospodarska Zbornica Slovenije | Arhiv: Predstavitev Univerze v Trstu kot projektnega partnerja: kratek opis in vloga
GZS

Arhiv: Predstavitev Univerze v Trstu kot projektnega partnerja: kratek opis in vloga

Z več kot 16.000 študenti, prek 300 kandidati za doktorat, več kot 700 profesorji in raziskovalci, prek 20 odcepljenimi podjetji in približno 100 veljavnimi patenti, je Univerza v Trstu ključni deležnik t. i. Sistema Trst (Sistema Trieste), ki združuje organizacije s področja znanosti in tehnologije, ki so bile ustanovljene ter delujejo v mestu in njegovi okolici. Trst ja namreč mesto z največjim številom raziskovalcev na prebivalca in se ponaša z najvišjo koncentracijo znanstvenih ustanov. Poleg tega je bilo mesto imenovano za Evropsko mesto znanosti 2020.

Mreža Sistem Trst povezuje državne, regionalne in mednarodne organizacije ter raziskovalne ustanove, ki izvajajo vrhunske raziskave na mnogoterih področij, od fizike, biotehnologije, genomike, fizike materialov in uporabne raziskave s področja farmacije, živilske in kmetijske panoge, mikroelektronike in računalništva. Te raznolike raziskovalne ustanove so za študente v Trstu izjemna odskočna deska za mednarodne priložnosti in širjenje obzorij. Poleg tega v sklopu prenosa tehnologij Univerza v Trstu dodano krepi svojo močno vključenost v državne in mednarodne mreže za spodbujanje inovativnosti in podjetništva. Prispevek Univerze v Trstu k projektu CAB temelji na kompetencah in izkušnjah, pridobljenih v številnih drugih EU-projektih, še posebej tistih s področja podjetniškega usposabljanja in pospeševanja zagonskih podjetij. Poleg tega želi Univerza z vključenostjo v projekt okrepiti sodelovanje med akademsko, raziskovalno in podjetniško sfero, kar je tudi v skladu z njenim tretjim poslanstvom, po katerem raziskovalne rezultate vrednoti na podlagi tesnega sodelovanja z gospodarstvom.

Univerza v Trstu je pomembno prispevala k projektnih dejavnostim, saj je poskrbela za analizo in identifikacijo najboljših modelov in praks s področja podjetniškega pospeševanja. Skupaj s partnerskima univerzama iz Benetk in Kopra je poleg tega poskrbela za specializirane raziskave in vzpostavitev regionalne, državne in mednarodne mreže s posebnim poudarkom na strategiji pametne specializacije.

Fotogalerija



Kažem 1 komentarjev
Avatar  [Trackback] 5 let nazajOdgovor

Trackback from Domain: gzs.si


CAB project Newsletter no. 6https://www.gzs.si/oz_postojna/Novice/ArticleID/70877/cab-project-newsletter-no-6