Gospodarska Zbornica Slovenije | Arhiv: Sodelujte tudi vi pri odpravi absurdnih predpisov in birokratskih ovir - POSLOVNI SOS
GZS

Arhiv: Sodelujte tudi vi pri odpravi absurdnih predpisov in birokratskih ovir - POSLOVNI SOS

Slovenska podjetja se aktivno odzivajo na Poslovni SOS in sporočajo Vladi RS, s kakšnimi absurdnimi predpisi in birokratskimi postopki se srečujejo.

Aktualni primeri, ki so jih posredovali poslovneži ta mesec:

1. absurd: hitrost viličarjev. Zakon o hitrosti viličarjev v zaprtih prostorih iz leta 1967 še danes določa, da v zaprtih prostorih hitrost ne sme presegati 5km/h, kar je za tiste čase pravilno sprejeta odločitev, za 50 let kasneje pa je to absurdno. Na trgu danes ni moč kupiti ali najeti viličarja, ki ima maksimalno hitrost 5km/h, kupci viličarjev v Sloveniji pa so zato prisiljeni plačevati predelave novih viličarjev.

2. absurd: draga papirologija za eterično olje sivke. Po ureditvi ravnanja z nevarnimi kemikalijami je treba za proizvodnjo in prodajo nevarnih kemikalij pridobiti 2 ločeni dovoljenji Urada za kemikalije (UK) RS, saj dovoljenje za proizvodnjo ne dovoljuje hkrati tudi prodaje. Obe dovoljenji imata absurdno visoko upravno takso, saj staneta (za promet) nekaj več kot 200 evrov, oz. (za proizvodnjo) nekaj več kot 400 evrov. Delo, ki ga ima UK, pa je zgolj vpis evidenčne številke in žig na vlogi. Če želi proizvajalec izdelovati eterično olje sivke, mora za to plačati več kot 600 evrov, če ga hoče nato tudi prodati. Ob cenah na trgu bi manjši pridelovalec sivke, ki obenem skrbi za razvoj zaraščenega slovenskega podeželja, vsaj polletni zaslužek dal državi. Drugi nesmisel pa je v tem, da se tudi prelivanje eteričnega olja sivke iz 10ml v dve 5ml steklenički šteje za proizvajanje nevarne kemikalije, četudi ta kemikalija ne spremeni svojih lastnosti. Posledica: drugod po EU to prosto počnejo in imajo zato višje marže pri nadaljnji prodaji.

3. absurd: ena država, več računov. Zakaj država še v letu 2015 ne ustvari enotnega računa za plačilo vseh socialnih prispevkov, ki jih plačujejo podjetniki? To v praksi pomeni, da je treba ustvariti štiri različne UPN naloge, za vsakega od njih banki plačati provizijo in tratiti svoj čas. Če bo kdo vplačal zgolj del zneska, bi se pač ta vplačani znesek odstotkovno porazdelil med vse podračune. Enostavno.

Vključite se tudi vi v boj proti absurdnim predpisom in birokratskim postopkom. 

Sporočite svoje izkušnje na http://www.poslovnisos.gov.si/ in rešite težave z državo.

Fotogalerija

b i u citat


CAPTCHA slika
Prosimo prepišite varnostno kodo s slike:
Komentiraj