GZS

Arhiv: Julija izrazitejša rast porabe električne energije v industriji

Julija smo že sedmič zapored beležili rast porabe električne energije v industriji glede na enako lansko obdobje. Z 12,2% je bile precej izrazitejša kot je bila v juniju (3,2%). Del visoke rasti lahko pripišemo tudi doslej najbolj vročemu juliju, ki je bil za 2 do 4 st. C toplejši od lanskega (ARSO) in s tem povečani porabi električne energije za hlajenje stavb, kar pa naš model žal ne more eliminirati.

Pri neposrednih odjemalcih je poraba narasla za 4,2% kar je manj kot junija, ko je narasla za 4,5%. Celotna poraba električne energije v Sloveniji se je julija povečala za 6% (junija za 1,6%).

V prvih sedmih mesecih smo beležili 8,5% rast porabe električne energije v industriji glede na enako lansko obdobje, pri neposrednih odjemalcih je rast znašala 4,0%, celotna poraba v Sloveniji pa je narasla za 4,3%.

  • VIR Mesečna poročila o obratovanju (obratovalni podatki) ELES  
  • *Ocena GZS za predelovalne panoge temelji na predpostavki, da je poraba el. energije za gospodinjstva in ostale porabnike razen industrije ostala glede na l. 2008 nespremenjena.  
  • **Neposredni odjemalci na 110kV so pretežno podjetja za predelavo kovin (aluminij, jeklo). Od februarja 2012 pa so se jim pridružili še trije novi neindustrijski odjemalci. Kljub temu proizvajalci kovin predstavljajo več kot 90% njihove porabe.

Fotogalerija