Gospodarska Zbornica Slovenije | Arhiv: Februarja smo po trinajstih mesecih rasti prvič beležili padec porabe električne energije v industriji
GZS

Arhiv: Februarja smo po trinajstih mesecih rasti prvič beležili padec porabe električne energije v industriji

V februarju smo po trinajstih mesecih neprekinjene rasti prvič beležili padec porabe električne energije v industriji, ki je znašal 1,3% glede na enako obdobje lani. Januarja smo še beležili rast 2,1%. K februarskemu padcu so največ prispevali neposredni uporabniki, a se je tudi pri distribucijskih industrijskih uporabnikih rast upočasnila. Pri neposrednih odjemalcih je bil to že drugi zaporedni padec in je znašal 3,7%. Januarski padec je znašal 9,4%.

Celotna poraba električne energije v Sloveniji je februarja padla za 0,8% medtem, ko je januarja narasla za 1,2%.

V prvih dveh mesecih smo beležili 0,4% rast porabe električne energije v industriji glede na enako lansko obdobje, pri neposrednih odjemalcih beležimo padec 6,7%, celotna poraba v Sloveniji pa je narasla za 0,2%. .


  • VIR Mesečna poročila o obratovanju (obratovalni podatki) ELES  
  • *Ocena GZS za predelovalne panoge temelji na predpostavki, da je poraba el. energije za gospodinjstva in ostale porabnike razen industrije ostala glede na l. 2008 nespremenjena.  
  • **Neposredni odjemalci na 110kV so pretežno podjetja za predelavo kovin (aluminij, jeklo). Od februarja 2012 so se jim pridružili še trije novi neindustrijski odjemalci. Kljub temu proizvajalci kovin predstavljajo več kot 90% njihove porabe.

11. 04. 2016.

mag. Jože Renar

Fotogalerija

b i u citat


CAPTCHA slika
Prosimo prepišite varnostno kodo s slike:
Komentiraj