Gospodarska Zbornica Slovenije | Arhiv: Aprila smo beležili rahlo rast porabe električne energije v industriji
GZS

Arhiv: Aprila smo beležili rahlo rast porabe električne energije v industriji

V aprilu smo po dveh zaporednih padcih spet beležili rast porabe električne energije v industriji, ki je znašala skromnih 0,6% glede na enako obdobje lani. Marca smo še beležili 1,3% padec. Toda neposredni uporabniki so tako kot že v vseh letošnjih mesecih tudi v aprilu beležili padec porabe, ki je znašal 3,7%, marca pa je padec znašal 8,3%. 

Celotna poraba električne energije v Sloveniji je aprila narasla za 0,3% medtem ko je marca padla za 0,7%.

V prvem štirimesečju smo beležili komaj zaznavno rast porabe električne energije v industriji  kot tudi celotne porabe električne energije v Sloveniji glede na enako lansko obdobje, pri neposrednih odjemalcih pa smo beležili padec 6,4%.

  • VIR Mesečna poročila o obratovanju (obratovalni podatki) ELES  
  • *Ocena GZS za predelovalne panoge temelji na predpostavki, da je poraba el. energije za gospodinjstva in ostale porabnike razen industrije ostala glede na l. 2008 nespremenjena.  
  • **Neposredni odjemalci na 110kV so pretežno podjetja za predelavo kovin (aluminij, jeklo). Od februarja 2012 so se jim pridružili še trije novi neindustrijski odjemalci. Kljub temu proizvajalci kovin predstavljajo več kot 90% njihove porabe.

19. 05. 2016.

mag. Jože Renar

Fotogalerija

b i u citat


CAPTCHA slika
Prosimo prepišite varnostno kodo s slike:
Komentiraj