Gospodarska Zbornica Slovenije | Arhiv: Projekt CAB
GZS

Arhiv: Projekt CAB

Ljubljana, 16. novembra 2017 – Izboljšati splošno inovacijsko zmogljivost programskega območja s tesnejšim sodelovanjem med akterji čezmejnega inovacijskega ekosistema je namen projekta CAB (Crossborder Acceleration Bridge – Most čezmejnega pospeševanja). Projekt, ki se je uradno začel z oktobrom 2017 in je financiran iz programa Interreg V-A Italija-Slovenija 2014-2020, je bil uradno predstavljen javnostim in ključnim deležnikom.

Romina Kocina, Skupni sekretariat programa Interreg V-A Italja-Slovenija, je projektnim partnerjem čestitala za uspešno pripravljen in pridobljen projekt. Med 160 prispelimi predlogi, od teh 62 na prioriteti 1b, je bilo za financiranje izbranih 8 projektov, med katerimi je tudi projekt CAB. Gre za lep dosežek, je poudarila, hkrati pa opozorila na  visoka pričakovanja. Izpostavila je tudi potrebo po povezovanju odobrenih projektov ter njihovi harmonizaciji, priložnosti bo omogočil tudi skupni sekretariat.

Claudia Baracchini, Friuli innovazione - vodilni partner projekta, je predstavila glavni cilj projekta -  zasnovati in preizkusiti poslovni model pospeševanja podjetij, ki temelji na čezmejnem sodelovanju. Ciljne skupine so start-up-i, scale-up-i ter inovativni MSP-ji. Partnerstvo sestavljajo 3 glavne univerze programskega območja, 2 poslovna inkubatorja / pospeševalnika, 1 gospodarska zbornica in 2 inovativni podjetja. Tekom projekta bosta dve pilotni fazi. Tekom vsake faze bo priložnost dobilo 10 podjetij, skupaj torej 20 podjetij, ki bodo preizkusili poslovni model čezmejnega pospeševanja.

Aleš Pustovrh, ABC Accelerator, je spregovoril o izzivih gospodarstev obeh držav ter predvsem priložnostih, ki se ponujajo podjetjem. Svet se spreminja, preko strategij pametne specializacije se oblikujejo globalne verige vrednosti. Prav tako se preko raznih modelov ˝open innovation˝ vse bolj odpirajo procesi inoviranja. Kombinacija obeh držav Italije in Slovenije je zelo atraktivna za start-up-e. Slovenija je odlično testno okolje za razne poslovne in tržne pristope, je še povedal, in dodal, da Italija predstavlja scale-up okolje in pripravo na internacionalizacijo. In ravno te značilnost bo pri pripravi poslovnega modela pospeševanja podjetij izkoristi projekt CAB.

 

Video reportažo, ki jo je pripravila TV.GZS, si lahko ogledate na https://youtu.be/kWFpE_pRq2w

Fotogalerija



Kažem 1 komentarjev
Avatar  [Trackback] 6 let nazajOdgovor

Trackback from Domain: gzs.si


Crossborder Acceleration Bridge - CABhttps://www.gzs.si/Novice/ArticleID/65105/crossborder-acceleration-bridge-cab