Gospodarska Zbornica Slovenije | Arhiv: Dobrodelna razstava Arneta Hodaliča in Katje Bidovec
GZS

Arhiv: Dobrodelna razstava Arneta Hodaliča in Katje Bidovec



Vsakdanje življenje zahodnosaharskih žensk

 

Zahodnosaharsko ljudstvo se že skoraj pol stoletja bori za uresničitev svoje pravice do samoodločbe, pravice, ki je bila z Ustanovno listino Združenih narodov in številnimi drugimi resolucijami in dokumenti priznana vsem ljudstvom sveta. Zaradi dolgotrajnosti konflikta in ujetosti v status quo, kjer ni ne vojne, a tudi miru ne, pa je primer Zahodne Sahare pogosto prezrt in pozabljen.

 

Razstava prikazuje vsakdanje življenje zahodnosaharskih žensk, ki so pomembno vplivale na organizacijo življenja v begunskih taboriščih.

 

Zahodnosaharke so si v okviru specifičnih okoliščin, v katerih njihovo ljudstvo živi že več generacij, uspele izboriti osrednjo vlogo v družbi. Ker so bili med 16-letno vojno praktično vsi moški na bojnih linijah, so bile prav ženske tiste ki so vzpostavile begunska taborišča in v njih postavile prve šole, zdravstvene domove in ostalo infrastrukturo. Po koncu vojne so ženske ostale aktivne na vseh področjih in danes zasedajo nekatera izmed najpomembnejših položajev pri vodenju taborišč in v okviru zahodnosaharske države v izgnanstvu.

 

Razstava bo v medetaži na ogled do 6. junija 2018.

 

V času trajanja razstave je možen tudi nakup razstavljenih fotografij.

 

Če se odločite za nakup katere izmed fotografij, lahko svoje podatke pustite na recepciji ali v medetaži, kjer se nahaja razstava, pri čemer pa ne pozabite označiti za katero fotografijo gre.

Začetna cena fotografije, zaradi dobrodelne narave razstave, tokrat izjemoma znaša 110 EUR (cena tiska fotografije). V primeru, da se več ljudi odloči za enako fotografijo in bo ponujena cena višja od začetne, bomo takšne fotografije tudi dodatno natisnili.

 

Celoten izkupiček bo namenjen obnovi centra za otroke, mladino in žrtve min v zahodnosaharskem begunskem taborišču Boujdor.

Za ogled kratkega videa kliknite tukaj.

 

Več informacij o projektu lahko najdete na FB strani

The Story of Western Sahara's Forgotten People.

Fotogalerija