Gospodarska Zbornica Slovenije | Arhiv: Uvodna konferenca “Vlaganje v ukrepe za krepitev in ohranjanje duševnega zdravja zaposlenih – priložnost za večjo konkurenčnost in uspešnost podjetij”
GZS

Arhiv: Uvodna konferenca “Vlaganje v ukrepe za krepitev in ohranjanje duševnega zdravja zaposlenih – priložnost za večjo konkurenčnost in uspešnost podjetij”

Maribor, 7. junij – V okviru projekta »Celovita psihosocialna podpora podjetjem za aktivno staranje delovne sile (NAPREJ) – Zdravo in aktivno v prihodnost!«, ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada ter Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, je danes v Mariboru potekala uvodna strokovna konferenca, namenjena delodajalcem, managerjem, kadrovskim delavcem in drugim predstavnikom strokovne javnosti. Na konferenci so tako uvodničarji kot strokovnjaki pozornost namenili različnim vidikom duševnega zdravja zaposlenih, še posebej starejših, in obvladovanju psihosocialnih dejavnikov tveganja, pa tudi nacionalnim  politikam na tem področju. Predstavljeni so bili primeri dobrih praks v podjetjih, osebne zgodbe in izkušnje posameznikov.

Projekt NAPREJ se izvaja v Kohezijski regiji Vzhodna Slovenija. Podlaga za njegovo izvedbo je analiza  stanja na trgu dela, ki kaže na nezavidljiv položaj predvsem starejših zaposlenih, ki nedvomno predstavljajo ranljivo skupino za zdravstvena in varnostna tveganja pri delu, veliko je tudi telesnih in duševnih težav, ki so produkt različnih psihosocialnih dejavnikov tveganja na delovnem mestu. Glede na trend staranja prebivalstva se moramo soočiti s še dodatnimi številnimi spremembami na področju trga dela in delovnih mest. Zato bo v okviru projekta razvit Program celovite podpore podjetjem za obvladovanje in preprečevanje psihosocialnih dejavnikov tveganj (Program PSDT).

Namen projekta je torej s strokovno osnovanimi in sistematičnimi aktivnostmi zmanjšati oziroma preprečiti pojav psihosocialnih dejavnikov tveganj pri zaposlenih, zlasti starejših med zaposlenimi v Kohezijski regiji Vzhodna Slovenija, kar se bo odražalo v boljšem duševnem zdravju zaposlenih, še posebej starejših ter posledično nižji bolniški odsotnosti in večji pripravljenosti ter njihovi sposobnosti delati dlje. Na tak  način se bosta izboljšali delovna klima pri zaposlenih in delovna produktivnost, kar je za podjetja seveda izjemnega pomena.

Boljše duševno zdravje in manj bolezenskih težav prinaša večjo motiviranost zaposlenih in izboljšuje medsebojne odnose na delovnih mestih, kar je tudi eden od pomembnih ciljev projekta. Motivirati zaposlene, da sami prevzamejo skrb za lastno zdravje, je tudi naloga delodajalcev, ki pa jih je treba ozavestiti in opolnomočiti v tej smeri. V okviru projekta NAPREJ razvit Program PSDT bo implementiran med 11.046 zaposlenih, zlasti starejših od 45 let, v sedmih pilotskih podjetjih: Elektro Celje, d. d., Gorenje Surovina, d. o. o., Komunala Brežice, d. o. o., Nova KBM, d. d., Odelo Slovenija, d. o. o., Pošta Slovenije, d. o. o., in Skupina Talum.

V okviru projekta bodo zaposlenim v pilotskih podjetjih na voljo izobraževanja, psihološka svetovanja ter strokovno-informativna in promocijska gradiva s področja duševnega zdravja. Želja je tudi spodbuditi posameznike, da sami aktivneje prevzamejo skrb za lastno zdravje, pri tem pa jim bodo delodajalci lahko v pomoč, in sicer na način, da bodo omogočali posameznim ranljivejšim skupinam bolj spodbudno delovno okolje. Zavedanje o pomenu varovanja zdravja na delovnem mestu sicer narašča, tako v strokovnih in politično-odločevalskih krogih kot tudi med zaposlenimi in delodajalci. Vendar podatki in pregled praks iz analize stanja, ki je bila izvedena januarja 2018, kažejo, da se trg dela v Sloveniji še zmeraj ni uspel prilagoditi novim družbenim in demografskim izzivom. Zato so aktivnosti, ki jih v naše okolje prinaša projekt, še kako potrebne in dobrodošle.

Današnjo uvodno strokovno konferenco je v sodelovanju s strokovnimi sodelavci na projektu, IRI Ljubljana – Izobraževalno raziskovalni inštitut in Štajersko gospodarsko zbornico, pripravila  Fundacija za izboljšanje zaposlitvenih možnosti Prizma, ki je nosilka projekta NAPREJ. Izvajanje projekta se je začelo konec lanskega leta in bo trajalo do konca septembra 2021.

 

Več informacij:

Vanja Hazl, Fundacija za izboljšanje zaposlitvenih možnosti Prizma,

e-naslov: vanja.hazl@fundacija-prizma.si

Fotogalerija









b i u citat


CAPTCHA slika
Prosimo prepišite varnostno kodo s slike:
Komentiraj