Gospodarska Zbornica Slovenije | Arhiv: Vajeništvo je priložnost za mlade in delodajalce
GZS

Arhiv: Vajeništvo je priložnost za mlade in delodajalce


Vajeništvo je del šolskega sistema Srednjega poklicnega izobraževanja.

Uveljavljen sistem vajeništva je cenjen predvsem v tujini,  kar pa ne moremo z veseljem potrditi, da to velja tudi za Slovenijo. Pozitivni učinki sicer pričajo v prid sistemu, vendar se slovenska podjetja soočajo s pomanjkanjem vajencev.

Vajenci polovico šolskega leta delajo v podjetju, kjer se seznanijo s praktičnim delom. Tovrstni način izobraževanja omogoča ob zaključku šolanja visoko stopnjo strokovnosti, samostojnosti ter navsezadnje tudi boljši vstop v podjetništvo. Praktično usposabljanje se lahko izvaja pri enem ali več delodajalcih, vajencu pa bo zagotovljeno socialno varstvo, pripadala pa jim bo tudi nagrada. Pomembno pri tem je dejstvo, da prihodek od nagrade, ki se giblje od 250 do 400 eur na mesec (odvisno od letnika)  ne bo vplivalo na družinske prejemke ali socialne transferje družine. Vajenec ni zaposlen v podjetju ima pa sklenjeno pogodbo o vajeništvu.

Nov Zakon o vajeništvu se je zagotovo približal potrebam obrti in gospodarstva, saj bodo v podjetjih imeli možnost dobro spoznavati potencialne kandidate za zaposlitev, obenem pa jih bodo lahko usmerjali za potrebe trga.  Vajenci dobijo ustrezne kompetence, ki jih delodajalci resnično potrebujejo.  

V šolskem letu 2018/19 bodo vajenci lahko izbirali med 8 vajeniškimi programi na 16 različnih šolah v 10 regijah po Sloveniji. Izbirali bodo med poklici: Oblikovalec kovin – orodjar, mizar, slikopleskar, strojni mehanik, gastronomske in hotelirske storitve, kamnosek, papirničar, steklar. 

3-letni programi s polovičnim procesom izobraževanja pri delodajalcih bo doprineslo zgodnejše zaposlovanje mladih, predvsem pa bodo mladi boljše usposobljeni za delo. 

Ob odločitvi izbora vajeniškega sistema izobraževanja imajo zagotovo izjemno  pomembno vlogo starši. Pogosto so prisotni predsodki o določenih poklicih in napačne predstave, zato je nujno, da se poklici in procesi dela primerno predstavijo.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj


Fotogalerija









b i u citat


CAPTCHA slika
Prosimo prepišite varnostno kodo s slike:
Komentiraj