Gospodarska Zbornica Slovenije | Arhiv: Kdo potrebuje obrtno dovoljenje?
GZS

Arhiv: Kdo potrebuje obrtno dovoljenje?

Temelj za izdajo obrtnega dovoljenja je Obrtni zakon (5. člen), ki določa obrtne dejavnosti, za katero veljajo določene značilnosti in sicer da;

a)      se dejavnosti opravljajo trajno, 
b)      gre za proizvodnjo ali storitveno dejavnost, na podlagi individualnih naročil, 
c)       se proizvodnja opravlja v majhnih serijah ter da serijska proizvodnja ne obsega pretežnega dela dejavnosti, 
d)      se uporabljajo stroji, orodja in tehnične naprave, ki nimajo značilnosti tekočih trakov ali avtomatiziranega delovnega procesa,
e)      je osebna vpetost v proizvodnji, izvajanju storitev ali pri vodenju podjetja prevladujoča.

Poleg navedenih značilnosti je potrebno upoštevati tudi Uredbo o obrtnih dejavnosti (Ur.l. RS, št. 63/2013), kjer so navedene dejavnosti, za katere je potrebno pridobiti obrtno dovoljenje. Kot npr.:

Proizvodnja kruha, svežega peciva in slaščic, litje železa, jekla, popravila strojev in naprav,  inštaliranje električnih napeljav, gradnja stanovanjskih in nestanovanjskih stavb, fasaderska in štukaterska dela, mehanična popravila vozil, popravila očal, frizerska in kozmetična dejavnost, tetoviranje itd. 

 

Vsi pravni subjekti, ne glede na statusno obliko, morajo pred pričetkom opravljanja dejavnosti vložiti vlogo, bodisi na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije ali na Območni obrtno-podjetniški zbornici. Vlogo za obrtno dovoljenje vložili podjetje, nosilec dejavnosti pa je fizična oseba, torej samostojni podjetnik, direktor ali zaposlena oseba. 

Kdo pa je nosilec dejavnosti ? Nosilec dejavnosti je oseba, ki izpolnjuje izobrazbeni oziroma strokovni pogoj in nosi odgovornost za strokovno opravljeno delo, skladno z zakonom.  Pomembno je, da se mora obrtno dovoljenje pridobiti  za vse dejavnosti, ki so zapisane v Uredbi, pri čemer morajo fizične osebe izkazovati izobrazbeni pogoj.  V koliko podjetniki sami ne izpolnjujejo pogoje za obrtno dovoljenje, lahko zaposlijo strokovno osebo, bodisi za polni ali skrajšani delovni čas.  

Primer iz svetovanja SPOT točke Osrednjeslovenske regije:

Samostojni podjetnik je vrsto let opravljal slikopleskarsko dejavnost, ponudila pa se mu je dobra poslovna priložnost, zato je opravil postopek spremembe na VEM točki in doregistriral še fasaderska in štukaterska dela (SKD, 43.310). Podjetnik ni imel ustrezne izobrazbe, zato je objavil razpis za zaposlitev fasaderja z ustrezno izobrazbo in sicer za skrajšani delovni čas. Ustrezna izobrazba za opravljanje dejavnosti fasaderstva je: zidar, slikopleskar, slikopleskarski ali zidarski mojster, gradbeni tehnik ali inženir, črkoslikar.   Na matični OOZ je vložil vlogo za obrtno dovoljenje, priložil pogodbo o zaposlitvi  novega delavca ter njegovo zaključno spričevalo (zidar) in vplačal stroške v višini 111,00 EUR.  Podjetnik je v roku 15 dni prejel odločbo o obrtnem dovoljenju ter reprezentativno obrtno dovoljenje.   

Avtor članka: Irena Tonin, svetovalka SPOT Osrednjeslovenska regija 

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj


Fotogalerija









b i u citat


CAPTCHA slika
Prosimo prepišite varnostno kodo s slike:
Komentiraj