Gospodarska Zbornica Slovenije | Arhiv: STARTUP IN UMETNA INTELIGENCA (AI): ITALIJA NA PREDZADNJEM MESTU NA LESTVICI
GZS

Arhiv: STARTUP IN UMETNA INTELIGENCA (AI): ITALIJA NA PREDZADNJEM MESTU NA LESTVICI

Glede na raziskavo, ki sta jo podjetji Roland Berger in Asgard opravili med vodilnimi državami, Italija zaseda devetnajsto mesto po številu startupov, ki se ukvarjajo z umetno inteligenco (AI). Raziskava "Artificial Intelligence-A strategy for European startups" namreč ugotavlja, da se je za Italijo uvrstila le Rusija. V Italiji deluje le 22 AI startupov, kar je izjemno malo v primerjavi z ZDA, ki ima 1393 tovrstnih startupov, s Kitajsko, ki jih ima 383, ter z Izraelom, kjer jih je 362.

Podjetje Roland Berger meni, da je eden glavnih vzrokov za uvrstitev Italije na rep lestvice pomanjkanje ustrezne izobrazbe, zaradi česar mladi nimajo potrebnih vzvodov za delovanje na delovnih mestih prihodnosti, tistih najbolj inovativnih, na čim bolj učinkovit način.

Starejši partner podjetja RB trdi, da Evropa in torej tudi Italija, v nasprotju z ZDA, Kitajsko in Izraelom kljub v splošnem relevantni kritični masi še nista uspeli oblikovati organske, celovite in skupne vizije o tehnologijah AI.

V prihodnosti bi bilo torej priporočljivo ustvariti prave ekosisteme, v okviru katerih bi lahko hitro oblikovali nove sektorje. Za oblikovanje ekosistema AI morajo državna podjetja vlagati velike vsote denarja v nove tehnologije, da bi lahko ustvarile in pozneje slavile uspešne zgodbe. S tem bi  izpostaviti italijanske talente in posledično v državo privabili pomembne vlagatelje tveganega kapitala. Poleg tega je treba tuje podjetnike, ki delujejo na področju digitalnih tehnologij, prepričati, da je Italija idealen prostor, ki združuje inovacije in občutek za lepo.

FotogalerijaKažem 1 komentarjev
Avatar  [Trackback] 6 let nazajOdgovor

Trackback from Domain: gzs.si


CAB project Newsletter no. 4https://www.gzs.si/oz_postojna/Novice/ArticleID/67690/cab-project-newsletter-no-4