Gospodarska Zbornica Slovenije | Arhiv: DAN ODPRTIH VRAT SLOVENSKEGA GOSPODARSTVA ZA MLADINO IN STARŠE
GZS

Arhiv: DAN ODPRTIH VRAT SLOVENSKEGA GOSPODARSTVA ZA MLADINO IN STARŠENAVDUŠIMO MLADE DANES ZA JUTRI!

Mladim poklice najlažje predstavimo tako, da jim povsem od blizu pokažemo, kako poteka delo v podjetju na različnih delovnih mestih.

Zato vas vabimo, da se tudi vaše podjetje pridruži vseslovenskemu  Dnevu odprtih vrat slovenskega gospodarstva za mladino in starše, ki bo potekal 29. 11. 2018 ob 16.30.

Ta dan bodo podjetja po vsej Sloveniji odprla svoja vrata za mladino in starše, da jih obiščejo in v realnem delovnem okolju spoznajo različne poklicne možnosti. Tako jim omogočimo, da se lažje odločijo za poklice, ki jih podjetja potrebujejo.

Predstavite se lahko na različne načine, tako, kot vam najbolj ustreza: z vodeno predstavitvijo podjetja, s predavanji, s predstavitvami poklicev in delovnih mest, s pogovori z zaposlenimi…

Prijavite se tukaj >>>


PRIJAVE ZBIRAMO DO VKLJUČNO 7. 11. 2018.

Glavni cilji Dneva odprtih vrat slovenskega gospodarstva:

  • omogočiti mladim in njihovim staršem spoznavanje perspektivnih poklicev, ki jih naše gospodarstvo potrebuje,
  • ponuditi učencem zaključnih razredov osnovnih šol in njihovim staršem več informacij o naravi dela in procesih v realnih delovnih okoljih v regiji, kjer živijo,
  • razbiti stereotipe o manj in bolj priljubljenih oziroma spoštovanih poklicih.

Organizatorji bomo poskrbeli, da bo dogodek tudi promocijsko dobro podprt, kar bo še dodatno prispevalo k promociji podjetja, panoge, poklicev.

 

Nekaj utrinkov iz preteklih Dni odprtih vrat slovenskega gospodarstva

Dan odprtih vrat slovenskega gospodarstva za mladino in starše smo izvedli že leta 2014 in 2015. Svoja vrata je odprlo več kot 200 podjetij po vsej Sloveniji. Obiskalo jih je več kot 3.500 mladih in njihovih staršev. 98 % obiskovalcev podjetij je izjemno pozitivno ocenilo obiske podjetij, 95% pa bi se dogodka ponovno udeležilo. O dogodku so izčrpno in odmevno poročali tudi vsi ključni mediji v Sloveniji.

Zakaj dan odprtih vrat?
Ker želimo mladim približati poklice, ki jih gospodarstvo potrebuje. Poklicno odločanje mladine na prehodu iz osnovne šole v srednješolsko izobraževanje je težka naloga za učence in njihove starše. Mladi slabo poznajo poklice, še posebej tiste, ki so očem bolj skriti. Že tradicionalno se redkeje odločajo za srednje poklicno oziroma naravoslovno-tehnično izobraževanje. Dan odprtih vrat je namenjen prav temu: da te poklice približamo učencem zaključnih razredov osnovnih šol.

Zakaj vključujemo tudi starše?
Ker igrajo starši pomembno vlogo pri poklicnem odločanju svojih otrok. Tudi starši nimajo dovolj informacij o poklicih, pogojih dela, trgu dela ali pa imajo zastarele predstave o t. i. tehniških poklicih.

Zakaj odpremo vrata v popoldanskem času?
Ker se le tako obiskov podjetij lahko udeležijo tudi starši, ki pomembno vplivajo na poklicno odločanje svojih otrok.

Zakaj vsa podjetja na isti dan?
Ker želimo organizirati odmeven dogodek, ki bo medijsko močno podprt in v javnosti dobro viden in slišan. To bo še dodatno vplivalo na ozaveščanje in boljše poklicno informiranje celotne populacije učencev in staršev.


Kontakt za dodatne informacije:
Ana Lučka Pirnat: ana.lucka.pirnat@gzs.si
Andreja Abram: andreja.abram@gzs.si»Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada«

Fotogalerija