Gospodarska Zbornica Slovenije | Arhiv: Decembra smo po novembrskem padcu ponovno beležili rast porabe električne energije v industriji
GZS

Arhiv: Decembra smo po novembrskem padcu ponovno beležili rast porabe električne energije v industriji

Decembra smo po novembrskem padcu ponovno beležili rast porabe električne energije v industriji Po novembrskem občutnem padcu (6,3%), smo decembra ponovno beležili rast porabe električne energije v industriji glede na enako lansko obdobje, ki je znašala skromnih 0,5%. Pri tem so neposredni odjemalci že tretjič zapored beležili velik padec, ki je decembra znašal 11,1% (novembra je znašal 13,9%). Celotna poraba električne energije v Sloveniji je decembra narasla za 0,3%, glede na enako lansko obdobje.

 

V letu 2018 smo beležili 1,5% rast porabe električne energije v industriji glede na leto 2017, pri neposrednih odjemalcih je poraba po rasti v prvih devetih mesecih v zadnjih treh mesecih precej padla, tako da je na koncu ostala skoraj nespremenjena glede na leto 2017 (padla je za 0,1%), celotna poraba električne energije v Sloveniji pa se je leta 2018 povečala za 1,3% glede na leto 2017.

  • VIR Mesečna poročila o obratovanju (obratovalni podatki) ELES
  • *Ocena GZS za predelovalne panoge temelji na predpostavki, da je poraba el. energije za gospodinjstva in ostale porabnike razen industrije ostala glede na l. 2008 nespremenjena.
  • **Neposredni odjemalci na 110kV so pretežno podjetja za predelavo kovin (aluminij, jeklo). Od februarja 2012 so se jim pridružili še trije novi neindustrijski odjemalci. Kljub temu proizvajalci kovin predstavljajo več kot 90% njihove porabe.

28. 01. 2019.

mag. Jože Renar

Fotogalerija

b i u citat


CAPTCHA slika
Prosimo prepišite varnostno kodo s slike:
Komentiraj