Gospodarska Zbornica Slovenije | Arhiv: Novosti recikliranja embalaže
GZS

Arhiv: Novosti recikliranja embalaže

 

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj

Podjetja so skladno s spremembo Uredbe o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo morala sprejeti nekatere ukrepe za zagotavljanje recikliranja odpadkov. Lani so bile sprejete nove direktive, ki prinašajo zaostritev ukrepov z namenom, da se vzpostavi učinkovitejše krožno gospodarstvo. V obdobju 6 let, naj bi bil odstotek reciklirane odpadne embalaže v višini do 65 %, v nadaljnjih petih letih pa 70 %.

Ravnanje z odpadno embalažo po novi Uredbi zavezuje večina podjetij v Sloveniji, zmotno je prepričanje, da zadeva le podjetja, ki imajo veliko količino odpadne embalaže. Le ta so zavezana voditi evidenco pri Agenciji RS za okolje in poročati o količinah embalaže. Odgovornost proizvajalca  nalaga obveznost le določenem delu  gospodarstva, zato se upravičeno postavlja vprašanje celovitega sistema.

Potrošniki  se navajamo na spremembo pri lahkih plastičnih nosilnih vrečkah, ki niso na razpolago pri trgovcih v neomejenih količinah, kot smo bili vajeni v preteklosti. Poleg podjetij, ki dosegajo količino 15 ton odpadne embalaže, so z novo Uredbo zavezana tudi podjetja, ki na trgu poslujejo z embalažo z nevarnimi snovmi ter drugo embalažo iz plastike. Odgovorni smo tudi vsi potrošniki, ki moramo poskrbeti za ustrezno ločevanje in recikliranje odpadne embalaže in na ta način pomembno prispevati k delu krožnega gospodarstva. Nenazadnje tudi zgodnje učenje v celotnem izobraževalnem sistemu lahko dolgoročno vpliva na izboljšanje problematike odpadkov oz. embalaže. 

Nekatera podjetja so v recikliranju odpadkov zaznala tudi poslovno priložnost, dosegajo zelo dobre rezultate, nenazadnje pa poskrbijo za okolje  ter ustrezno predelavo in reciklažo, kot pomemben del krožnega gospodarstva.       

SPOT svetovalka, Irena Tonin


 

Fotogalerija









b i u citat


CAPTCHA slika
Prosimo prepišite varnostno kodo s slike:
Komentiraj