Gospodarska Zbornica Slovenije | Arhiv: Mladi upi rušili rekorde in navdušili na tekmovanjih inovacij v agroživilskem sektorju
GZS

Arhiv: Mladi upi rušili rekorde in navdušili na tekmovanjih inovacij v agroživilskem sektorju

Ljubljana, 20. junij 2019 – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS-ZKŽP) je na slovesni prireditvi podelila nagrade najboljšim ekipam tekmovanja Ecotrophelia Slovenija 2019. Na letošnjem, že 11. tekmovanju, ki je potekalo 11. junija, se je pomerilo rekordno število študentov in ekip. Zmagala je ekipa študentov z izdelkom KEFYA – kefirjevimi namazi s hrustljavo zelenjavo.

Ecotrophelia Slovenija je tekmovanje s področja inovativnosti v živilskem sektorju za študente. Tekmovanje že več kot desetletje vsako leto privablja mlade navdušene študente, da razvijajo svoje talente, vztrajnost, inovativnost ter proaktiven odnos do ustvarjanja nečesa novega, boljšega v širšem kontekstu skrbi za okolje in družbo. Tekmovanje spodbuja povezanost in uigranost ekip, zato ni bilo nič nenavadnega, da je bilo vzdušje na dogodku polno pozitivne energije in navdušenja. Inoviranje že v času študentskih let ekipam predstavlja prvi korak v svet živilskopredelovalne industrije in jim nudi izkušnje, ki so neprecenljive za vse, ki bodo kmalu vstopili v svet gospodarstva. Tekmovanje kot valilnica novih idej in mladih talentov vsako leto vzbudi tudi zanimanje živilskopredelovalne industrije, in tako je bilo tudi letošnje leto.

Letos je svoj inovativni živilski izdelek predstavilo osem ekip, kar je največ do sedaj. Letošnje sodelujoče inovacije so bile: Altburger – mesni nadomestek, BARonia – žitno-sadna rezina z visoko vrednostjo prehranskih vlaknin, Cornut – piškot z grozdnimi tropinami in pinjencem, Forest Gum – biorazgradljiv žvečilni gumi, Kefya - kefirjev namaz, Newdless - pšenične durum testenine z ječmenovimi tropinami, PinNONA – pinjenec z dodatkom mešanice ječmena in želoda ter Pišček – piščančji čips.

Ekipe so se s predstavitvijo in degustacijo predstavile sedemčlanski strokovni komisiji: dr. Tatjana Zagorc (GZS-ZKŽP), mag. Anita Jakuš (Zadružna zveza Slovenije z.o.o.), dr. Sebastjan Filip (Pekarna Pečjak d.o.o.), dr. Blaža Nahtigal (Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin), mag. Darja Jamnik (Mercator-Emba d.d.), ga. Antonija Božič Cerar (GZS-Služba za varstvo okolja) ter dr. Cristina Gabriela Pinto Droga Mazovec (Pisarna za prenos znanja Univerze v Ljubljani).

Komisijo je s svojo prezentacijo ter izvrstnim izdelkom prepričala ekipa Biotehniške fakultete UL v sestavi: Mojca Kuhar, Nežka Lazar, Petra Lokar ter Aleksander Majerič, ki so pod vodstvom mentorja prof. dr. Aleša Kuharja razvili družino inovativnih kefirjevih namazov z zelenjavo v štirih okusih – izdelek, ki so ga poimenovali Kefya. Ekipa je prejela darilni bon v vrednosti 1.200,00 €, Slovenijo pa bo predstavljala tudi na evropskem tekmovanju Ecotrophelia Europe 2019, ki bo potekalo oktobra v okviru živilskega sejma Anuga v Kölnu.

Drugo mesto je osvojila ekipa Biotehniške fakultete UL, ki je razvila izdelek Altburger – mesni nadomestek, ki je narejen kot alternativa goveji pleskavici. Tretje mesto pa je osvojila ekipa Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana, pod rokami katere je nastal izdelek Newdles – pšenične durum testenine z ječmenovimi tropinami.

GZS-ZKŽP se je zaradi visokega nivoja, na katerem so bili letošnji izdelki, odločila, da podeli še dve posebni priznanji in sicer:

-          priznanje in bon v vrednosti 200,00 € za najbolj inovativen dizajn v živilstvu, ki ga je  prejela ekipa z izdelkom PinNONA
-          priznanje in bon v vrednosti 200,00 € za najboljšo idejo k zmanjševanju okoljskega odtisa, ki ga je prejela ekipa z izdelkom Altburger.

Ozračje v dvorani pa je tudi po podelitvi nagrad Ecotrophelia Slovenija 2019 ostalo naelektreno, saj se je v tem času v dvorano že vrnila komisija, ki je odločala o zmagovalcu tekmovanja EIT Food Innovation prizes 2019. Ocenjevalna komisija ni imela lahkega dela, saj so morali med desetimi finalisti, ki so istega dneva dopoldne predstavljale svoj inovativni izdelek na področju agroživilstva, izbrati dve ekipi, ki sta prejeli denarni nagradi 10.000,00 € in 5.000,00 €. Komisijo so sestavljali: dr. Tatjana Zagorc (GZS-ZKŽP), dr. Jana Žel (Nacionalni inštitut za biologijo) ter Milda Krauzlis (EIT Food CLC North-East). Zmagovalna ekipa je bila ekipa BEVO, drugo mesto pa si je priborila ekipa z imenom  Barley&Me.

Dodatne informacije:

dr. Petra Medved Djurašinović, vodja projekta
01 58 98 296, petra.medved@gzs.si

Fotogalerija









b i u citat


CAPTCHA slika
Prosimo prepišite varnostno kodo s slike:
Komentiraj