GZS

Arhiv: UČINKOVITO DELO OD DOMA S POMOČJO DIGITALIZACIJE

Za mnoge podjetnike in zaposlene delavce je bilo v času pred pandemijo nepredstavljivo delo od doma. Novim razmeram se je bilo potrebno prilagoditi tako rekoč čez noč, zato je bil prehod na nov sistem dokaj hiter. V nove komunikacijske kanale smo sprva vstopali nekoliko zadržano in negotovo, kljub temu pa je delo v nekaterih dejavnostih potekalo skoraj brez ovir. Po podatkih GZS naj bi več kot 20 % zaposlenih v Sloveniji delalo od doma. Uveljavile so se v preteklosti že preverjene tehnologije kot so Teamsi, Skyp, Zoom, Viber itd., kar se je izkazalo za učinkovito orodje za nemoteno delo. Delo od doma predstavlja tudi velik prihranek v času in potnih stroških, navsezadnje pa je delo v lastnem domu in okolju prednost, saj dobro počutje zagotovo vpliva na povečanje učinkovitosti.

Mnogi so se soočali tudi s problematiko zagotavljanja ustrezne opreme ter nemotenega delovanja interneta. Zanimiv je podatek, da se je v času epidemije povečal prenos podatkov kar za polovico. Pridobila so se nova znanja kot povezave računalnika ter mobilnega telefona, uporabljale neštete možnosti, ki omogoča fleksibilnost uporabnika.    

Mnogi podjetniki v času epidemije niso imeli ustreznih kvalificiranih digitalnih potrdil, ki zagotavljajo  elektronsko poslovanje z državnimi organi. Z njim se izkazuje identiteta imetnika potrdila (elektronski podpis). V Sloveniji so 4 izdajatelji digitalnih potrdil (Ministrstvo za javno upravo, Pošta Slovenije, NLB d.d. ter Hacom d.d.). Državni organi v času epidemije niso sprejemali strank, zato so mnogi podjetniki imeli problem ustanoviti podjetje, opraviti postopek prenehanja poslovanja ali opraviti postopek sprememb, v primeru, da bi razpolagali z enim digitalnim potrdilom, bi dokaj preproste postopke lahko uredili od doma.

Nova digitalna orodja omogočajo nove rešitve. Gospodarske družbe, samostojni podjetniki in zadruge  lahko izkoristijo za namen dviga digitalnih kompetenc, digitalnega marketinga, kibernetsko varnost, razpis VAVČER, ki ga je objavil Slovenski podjetniški sklad. Podjetniki lahko pridobijo na leto do 30.000 € oziroma imajo do 60 % sofinancirane upravičene stroške. V primeru, da podjetnik razpolaga z digitalnim potrdilom lahko odda vlogo od doma.

Z uporabo različnih metod in orodji je bistveno lažje digitalno poslovati, učinkovito tudi od doma. 

 Podjetniška svetovalka

Irena Tonin, SPOT Osrednjeslovenska regija

 

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj

Fotogalerija

b i u citat


CAPTCHA slika
Prosimo prepišite varnostno kodo s slike:
Komentiraj