Gospodarska Zbornica Slovenije | Arhiv: Pobuda za sodelovanje pri načrtovanih aktivnostih obnove Ukrajine
GZS

Arhiv: Pobuda za sodelovanje pri načrtovanih aktivnostih obnove Ukrajine

Že v mesecu aprilu je ukrajinska vlada (Ministrstvo za razvoj skupnosti in ozemelj) pripravilo osnutke priporočil za oblikovanje načrtov,  ki naj bi jih v okviru povojne obnove uporabile lokalne samouprave pri obnovi porušenih mest in naselij. Hkrati je ukrajinska vlada zaprosila Ekonomsko komisijo OZN za Evropo (UNECE) za podporo pri nadaljnjem razvoju strategije, ki bo uporabljena pri obnovi države.


UNECE je ustanovila projektno skupino "UN4Kharkiv", ki trenutno vključuje 14 agencij OZN, ki skupaj podpirajo prizadevanja ukrajinske vlade pri razvoju inovativnih pristopov pri obnovi mest v Ukrajini. Delovna skupina, katero koordinira UNECE, med drugim vključuje predstavnike Urada rezidenčnega koordinatorja OZN v Ukrajini, UNOPS, UNDP-Ukrajina, UNEP, UNDRR, WHO, IOM, OCHA, OHCHR, UN-Habitat in UNICEF-Ukrajina.

V praksi je ukrajinsko Ministrstvo za razvoj skupnosti in ozemelj že začelo izvajati prvi pilotni projekt za razvoj načrta obnove mesta Harkov, drugega največjega mesta v Ukrajini, ki bi naj predstavljal referenco pri obnovi drugih ukrajinskih mest.

Župan Harkova Ihor Terekhov se je na drugem forumu županov UNECE aprila 2022 srečal z arhitektom lordom Normanom Fosterjem, kateremu je predstavil svojo vizijo obnove mesta in povabil znanega arhitekta, da sodeluje pri načrtu obnove mesta. Foster je izdal manifest za obnovo mesta Harkov, kjer se je zavezal, da bo zbral najboljše strokovnjake z najboljšimi arhitekturnimi, oblikovalskimi in inženirskimi inovativnimi veščinami in znanjem , ki bodo sodelovali skupaj z lokalnimi ukrajinskimi  strokovnjaki in talenti.

Slovenski predstavniki Stalnega predstavništva Republike Slovenije pri Uradu ZN in drugih mednarodnih organizacijah v Ženevi so glede  iniciative "UN4Kharkiv" opravili pogovor z go. Paolo Dedo direktorico za gozdove, zemljišča in stanovanja na UNECE.

V projekt se je komisija UNECE vključila na naslednjih področjih: transport, energetika, okolje, obnova vodne infrastrukture idr. . Pomembno vlogo ima tudi Odbor za urbani razvoj, stanovanja in zemljiško politiko. Ga. Deda je izpostavila tudi pomen sodelovanja z župani, ki bolje poznajo svoja mesta, kot uradniki v glavnem mestu Ukrajine.

UNECE bi naj v naslednjih mesecih objavil razpis za sodelovanje podjetij, ki bi želela sodelovati pri projektu, vendar pa razpisni pogoji zaenkrat še niso znani. Še ta mesec bodo organizirali informativni sestanek za misije v Ženevi, na katerem bodo podrobneje predstavili načrtovane aktivnosti.

Stalno predstavništvo Republike Slovenije v Ženevi ocenjuje, da načrtovane aktivnosti povezane z obnovo Ukrajine lahko predstavljajo odlično priložnost za slovenska podjetja s področja gradbeništva in arhitekture (vključno s Fakulteto za arhitekturo v Ljubljani) že v tej začetni fazi, saj si bodo lahko na ta način zagotovila kontakte in ugled pri sodelovanju na bodočih razpisih obnove v Ukrajini.  
Fotogalerija