Gospodarska Zbornica Slovenije | Arhiv: Izplačilo mesečne pomoči za samozaposlene zaradi poplav bo 1.200 evrov na mesec
GZS

Arhiv: Izplačilo mesečne pomoči za samozaposlene zaradi poplav bo 1.200 evrov na mesec


Samozaposleni so po noveli zakona o odpravi posledic naravnih nesreč (ZOPNN) upravičeni do mesečne pomoči države. Izplačilo mesečne pomoči za samozaposlene bo znašala 1.200 evrov in upravičenci naj bi jo lahko prejemali do decembra 2023. Kakšni so torej pogoji za prejem takšne pomoči?

 

Mesečno izplačilo mesečne pomoči za samozaposlene bo v znesku 1.200 evrov!

Novela zakona o odpravi posledic naravnih nesreč naj bi uveljavila pomoč samozaposlenim, ki so bili prizadeti s strani letošnjih poplav v taki meri, da ne bodo mogli opravljati dejavnosti oziroma jo bodo lahko opravljali v bistveno zmanjšanem obsegu. V slednjem primeru bo to obveljalo v kolikor jim bodo prihodki upadli za več kot polovico.

Država jim bo zagotovila pomoč 1.200 evrov na mesec, ki jim bo na voljo od meseca avgusta do decembra. Med tem bi naj samozaposleni v kulturi bili deležni pomoči 760 evrov na mesec in prispevkih plačanih iz proračuna.

 

Kdo so upravičenci za izplačilo mesečne pomoči za samozaposlene?

Kot pogoj Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o odpravi posledic naravnih nesreč (ZOPNN-F) navaja opravljanje dejavnosti najmanj od 1. julija 2023. Zahtevana je tudi vključenost samozaposlenega na podlagi 15. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2) oz. v primeru družbenikov (ali delničar gospodarskih družb, ustanovitelj zadruge ali zavoda), ki je poslovodna oseba in je vključen na podlagi 16. člena ZPIZ-2.

 

Kako bo potekalo izplačilo mesečne pomoči za samozaposlene?

Pomoč naj bi se izplačevala za mesece avgust, september, oktober, november in december 2023. V primeru vključenosti po ZPIZ-2 za manj kot polni delovni čas ali manj kot polni mesec, je upravičen do sorazmernega dela pomoči.

 

Za izplačilo mesečne pomoči za samozaposlene - podajte izjavo na eDavkih – za vsak posamezni mesec!

Samozaposleni bo moral preko portala eDavkov predložiti izjavo FURS-u, s katero izjavlja da zaradi posledic poplav iz avgusta 2023 ne more opravljati dejavnosti ali jo opravlja v bistveno zmanjšanem obsegu.

Izjavo bo potrebno podati za vsak mesec posebej, ali za več mesecev skupaj. Zadnji rok za oddajo vloge bo 31.12.2023 (v primeru oddaje »za nazaj«). Izplačilo bo sledilo 10. v mesecu, ki sledi mesecu oddaje vloge.

 

Kako se bo ocenil padec poslovanja za izplačilo mesečne pomoči za samozaposlene?

Padec prihodkov za 50 % se bo določal glede na leto 2022 oz. v kolikor ni posloval še v tem letu, se bo primerjali prihodki s povprečjem mesečnih prihodkov v letu 2023 do 31. julija 2023.

Podobno kot je bilo med epidemijo bo pomoč potrebno tudi vračati, v kolikor upravičenec teh pogojev ne bo izpolnjeval oziroma da bo prišlo za leto ali v letu  2023 do izplačila dobička, nakupov lastnih delnic ali lastnih poslovnih deležev, izplačil nagrad poslovodstvu oziroma dela plač za poslovno uspešnost poslovodstvu.

 

Izplačilo mesečne pomoči za samozaposlene ne bo na voljo tistim, ki delajo s krajšim delovnim časom zaradi nege otroka!

 

Davčnim dolžnikom tudi ni na voljo izplačilo mesečne pomoči za samozaposlene!

Novela zakona izključuje koriščenje te pomoči za samozaposlene, v kolikor ti ne izpolnjujejo obveznih dajatev in drugih denarnih nedavčnih obveznosti po zakonu, ki ureja finančni upravo, ter v kolikor na dan vložitve neplačane obveznosti presegajo 50 evrov ali več. Enako velja za primer ne-predloženih obračunov davčnih odtegljajev za dohodke iz delovnega razmerja za obdobje zadnjih pet let do dne oddaje vloge.

 

Pomoč za samozaposlene je oproščena plačila vseh davkov in prispevkov.

Novela zakonodaje izključuje morebitno obravnavo prejemkov pomoči kot prihodek, kar je bilo posebej izpostavljeno kot problematika proti-krizne zakonodaje za čas pandemije.

 

Napovedana so tudi sredstva pomoči pri SID banki in Slovenskem podjetniškem skladu!

Sredstva, ki so bila namenjena omilitvi posledic energetske krize so po novem namenjena ugodnim posojilom podjetjem pri SID banki  in Slovenskem podjetniškem skladu 

 

 

pripravil: Rok Gros

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport ter SPIRIT, Javna agencija.

Fotogalerija