Gospodarska Zbornica Slovenije | Arhiv: V tujini redno zaposleni imajo v Sloveniji lahko še popoldanski s.p.! Je to mogoče?
GZS

Arhiv: V tujini redno zaposleni imajo v Sloveniji lahko še popoldanski s.p.! Je to mogoče?


V tujini redno zaposleni Slovenski državljani imajo lahko v Sloveniji registriran popoldanski s.p.. Pogoj seveda je, da morajo ti biti v tujini zaposleni za polni delovni čas. Kaj je pri temu potrebno razumeti in kaj urediti glede prispevkov? Kako se določi obdavčitev? Ste še vedno lahko normiranec?

 

Kaj potrebujete »dodatno« za registracijo popoldanskega s.p., kadar ste zaposleni v tujini?

Pogoj za registracijo popoldanskega s.p. je polna zaposlitev nekje drugje – kar lahko za Slovenske državljane seveda pomeni tudi zaposlitev za polni delovni čas v tujini. Ob ustanavljanju popoldanskega s.p. se bodo seveda morali oglasiti osebno na izpostavi ZZZS, in za prijavo v plačevanje prispevkov priložiti dokazilo o zaposlitvi za polni delovni čas iz tujine. To je v primeru držav članic EU tako imenovan »aobrazec A1«.

V kolikor ne gre za drugo državo članico EU, morajo pridobiti seveda drugačno potrdilo, ki jim ga lahko izda ta država članica, s katerim lahko dokažejo obstoj socialnega zavarovanja v državi redne zaposlitve. Oblike zaposlitve so v tujini izredno različne v praksi. Na podlagi tega se Finančna uprava odloča posamično ali se plačujejo pavšalni prispevki, kakor je navadno pri popoldanski dejavnosti, ali ne.

 

Kaj pa registracija popoldanskega s.p. pomeni na področju davkov? Katera zakonodaja ureja obdavčitev tega?

V primeru statusa davčnega rezidenta Republike Slovenije se za podjetnika v tem primeru ne spremeni nič. Dodatno lahko ti v primeru registracije podružnice koristijo ugodnosti povezane s bilateralnimi sporazumi med državami na področju dvojnega obdavčevanja in že plačan, in primerljiv, davek upošteva pri ob izračunu obdavčitve v Sloveniji.

 

Ter plačilo prispevkov v takšni situaciji?

Za samozaposleno osebo, ki običajno opravlja dejavnost v različnih državah, obvelja glede plačila prispevkov zakonodaja države članice v kateri opravlja dejavnost ali tista, ki jo določa prvi odstavek 13. člena Uredbe (ES) št. 883/2004. Ta daje prednost bodisi zakonodaji stalnega prebivališča, v kolikor tam opravlja znaten del dejavnosti.

 

Normiranec ali ne?

Način vodenja knjig in posledična obdavčitev kot normiranec ali ne, je ločena od tega ali gre za popoldanski s.p. ali ne. Vseeno pa je pri tem vredno določiti ali se izplača odločiti za obdavčitev po normiranih stroških - glede na višino prihodkov, morebitno zaposlovanje drugih oseb na s.p.-ju ipd..

Več o tem lahko izveste na brezplačnem webinarju »INFO o odpiranju s.p. ali podjetja«.

 

Kako do registracije lastnega s.p. ali d.o.o.? Je postopek brezplačen?

V kolikor potrebujete dodatne informacije o odpiranju podjetja smo vam na voljo na spot@gzs.si. Preko tega kontakta si lahko rezervirate tudi termin za registracijo s.p. ali d.o.o. – brezplačno.

 

Pripravil: Rok Gros

 

 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT, Javna agencija.

 

 

 

 

Fotogalerija