Gospodarska Zbornica Slovenije | Arhiv: Stopnja inflacija še naprej pada v EU in državah evra, kjer ponovno raste tudi število novo registriranih podjetij!
GZS

Arhiv: Stopnja inflacija še naprej pada v EU in državah evra, kjer ponovno raste tudi število novo registriranih podjetij!


 

Stopnja inflacije se ponovno giblje v pravo smer po statistiki Evropske komisije. V državah evra je ta v oktobru povprečno znašala že 2,9 %, kar je skoraj 8 odstotnih točk nižje kot v vrhuncu leta 2022. Tudi trend je spodbuden in napovedano je nadaljnje upadanje v letu 2024. Spodbuden je tudi podatek o več-četrtletnem pozitivnem trendu novo-registriranih podjetij v EU!

 

Padajoča stopnja inflacije pomeni konec visoke rasti cen energentov, hrane in storitev v novem letu!

Težko pričakovan padec povprečne mesečne stopnje inflacije v območju evra je končno stopila pod 3 odstotke, kar predstavlja pomemben psihološki prag za potrošnike. Pozitiven trend je moč čutiti že od začetka pomladi.

Med tem ko je povprečna oktobrska inflacija v območju znašala že 2,9 %, je ta v drugem delu leta tudi vztrajno padala – septembra 4,3 %, avgusta 5,2 %, julija 5,3 %, junija 5,5 % in nad 6 % v mesecih poprej.

Tudi države Evropske unije čutijo stabilnejše trende. Te države so oktobra v povprečju beležile le 3,6 % rast, kar je skoraj tretjina rasti cen v začetku leta.

 

Vsi sektorji še niso v najboljšem stanju a upadanje stopnje inflacije je moč čutiti povsod!

Med tem ko se evro območje ponaša z stopnjo inflacije v povprečju pod 3 %, so določeni segmenti še vedno veliko nižje. Mesečna stopnja inflacije na energetskih trgih tiči pri negativni stopnji 11,2 odstotka (deflacija).

Hrana, alkohol in tobak so še vedno na drugi, višji, strani lestvice, saj se stopnja inflacije teh dobrin še vedno giblje pri okroglih 8 odstotkih, vendar tudi stopnja inflacije teh dobrin konsistentno pada zadnjih 5 mesecev. Tudi porast cen industrijskih dobrin se približuje 3 odstotkom, stopnja rasti cen storitev pada počasneje in je v oktobru pristala pri 4,6 odstotkov.

 

Kakšni so drugi ekonomski indikatorji? Stabilizacija razmer navadno prinaša plosko rast BDP-ja?

Septembrska statistika za države EU ponovno kaže zmanjšanje mesečne industrijske proizvodnje v preobratu z zabeleženo rastjo v mesecu avgustu. Nivo proizvodnje sicer še vedno ostaja na pred-pandemski ravni.

Tudi osebna potrošnja beleži tri zaporedne mesece upadanja, kar je najverjetneje posledica visoke ravni rasti cen preteklega leta z zamikom.

 

Področja z najbolj pozitivno rastjo so seveda storitven sektor in trg dela!

S pozitivno mesečno rastjo se lahko ponaša storitven sektor. Tudi trend je v tem sektorju pozitiven in avgustovski podatki so celo rekordni. EU ima tudi izredno močan trg dela, ki je tudi v septembru beležila zgodovinsko najnižje stopnje brezposelnosti.

 

Kam se giblje trend novo-registriranih podjetij? Se število teh v EU povišuje?

Porast števila registriranih novih podjetij v državah EU se tudi iz obdobja v obdobje zvišuje. Ta se zadnja tri četrtletja giblje v območju pri približno 1 % med obdobji, kar je izredno spodbudno. S podobnimi stopnjami povprečne rasti števila registracij podjetij se srečujejo tudi države Evro območja.

 

Avtor: Rok Gros

 

Fotogalerija