Gospodarska Zbornica Slovenije | ŠEST PREDNOSTI DELA NA DALJAVO
GZS

ŠEST PREDNOSTI DELA NA DALJAVO

Covid-19 je mnoge delodajalce prisilil, da zaposlenim omogočijo delo od doma. Toda tisto, kar se je začelo kot nuja, je že nekaj časa priljubljen delovni model po vsej Evropi. Tukaj je nekaj razlogov, zakaj postaja delo na daljavo tako priljubljeno:

Povečana kakovost in produktivnost

Delo na daljavo zaposlenim omogoča, da preživijo več časa z družino in ljubljenimi ter ohranijo dobro ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem. Številne študije pravijo, da je to ključnega pomena za zadovoljstvo na delovnem mestu in da zadovoljni zaposleni delajo bolje. Poleg tega je lahko delo v odprtih pisarnah pogosto manj produktivno zaradi motenj in splošnega pomanjkanja zasebnosti.

Več časa za delo

Številni zaposleni, zlasti tisti v večjih mestih po Evropi ali iz oddaljenih krajev, lahko porabijo na stotine ur na leto za vožnjo v službo in z nje. Ta vožnja ni samo psihično in fizično naporna, ampak tudi dolgotrajna – čas pa je za ljudi z velikimi delovnimi obremenitvami zelo dragocen.

Več prihrankov za vse

Fleksibilna delovna mesta prinašajo tudi finančne koristi za delodajalca in zaposlene. Z manj ljudi, ki delajo v pisarni, lahko podjetja prihranijo pri komunalnih stroških ali zmanjšajo proračun za pisarniške prigrizke in dejavnosti na delovnem mestu. Hkrati zaposleni prihranijo pri stroških prevoza, nakupu delovnih oblačil in stroških prehrane. Poleg tega ima veliko podjetij svoje pisarne v velikih mestih, kjer so življenjski stroški visoki. Delo na daljavo omogoča zaposlenim, da delajo na cenejših lokacijah in si tako privoščijo boljšo kakovost življenja.

Več zaposlitvenih možnosti

Podjetja, ki omogočajo delo na daljavo, imajo več možnosti pri zaposlovanju novih kadrov. Delodajalci niso več omejeni na zaposlovanje ljudi, ki živijo v bližini pisarne ali ki so se pripravljeni tja preseliti. Delo na daljavo podjetjem omogoča, da najdejo popolnega kandidata ne glede na njihovo lokacijo in prihranijo stroške selitve.

Manj bolniških odsotnosti

Delo od doma se ne sliši tako slabo, če ste prehlajeni ali imate slabo prebavo. Lažje bolni zaposleni lahko še vedno opravijo večino svojega dela, če jim ni treba v pisarno. S tem preprečimo tudi širjenje virusov na delovnem mestu.

Tehnologija je na voljo

Covid-19 je bil največje gonilo digitalne preobrazbe, ki je podjetjem po vsem svetu pokazalo, da zaposlenim ni treba biti v pisarnah, da opravijo svoje delo. Ker je na voljo toliko spletnih orodij, zaposleni potrebujejo le dobro internetno povezavo, sodelujejo in komunicirajo lahko na daljavo, delodajalci pa lahko spremljajo njihov napredek in njihovo delo.

Sledite nam za več informacij o delu na daljavo in vodenju ekipe na Facebooku & Linkedinu.

Vir: https://euleaders.eu/

Fotogalerija